Prolećno otvaranje dosijea

Ministar za dijasporu o zakonu o otvaranju tajnih dosijea. (Večernje novosti, 5. 2. 2011. godine)
„Ovog proleća (2011.) Srbija će konačno da dobije zakone o otvaranju tajnih dosijea.“

Svoje uverenje da će zakon o otvaranju tajnih dosijea biti usvojen na prolećnom zasedanju Skupštine Srbije ministar za dijasporu temeljio je na navodnoj podršci koju je njegova stranka dobila iz vladajuće koalicije.

„Jeste li sigurni da postoji politička volja da se otvore dosijei tajnih službi?

– Do formiranja ove Vlade, samo je naša stranka insistirala da se iznesu na videlo te tajne o našoj prošlosti. Razgovarali smo sa koalicionim partnerima i postigli saglasnost da se zakon o otvaranju dosijea najzad usvoji.

Zašto onda predlog zakona vaše stranke saveznici iz Vlade nisu podržali u parlamentu?

– To je bio tehnički nesporazum. S obzirom na to da smo decenijama čekali na otvaranje dosijea, nije od prevelikog značaja da li će zakon biti usvojen u decembru ili aprilu. Svakako će predlog koji je SPO uputio Skupštini biti osnova za formulisanje konačnog teksta.“

Večernje novosti, 5. 2. 2011. godine

Od usvajanja zakona tokom proleća, ipak, nije bilo ništa. Zbog toga izjavu ministra za dijasporu ocenjujemo kao neispunjeno obećanje.

Srećković je u međuvremenu nastavio da iskazuje optimizam da će se usvajanje desiti, a sada je rok – kraj godine.

„Na osnovu dogovora postignutog s našim partnerom DS-om, koji je nosilac Vlade, verujem da će on ugledati svetlo dana do kraja godine. Zaista verujem da će i to pitanje biti rešeno i da ćemo posle svih onih velikih istorijskih tema, kao što je pronalazak groba generala Draže Mihailovića, obeležavanje masovnih grobnica, usvajanje zakona o restituciji i tog o otvaranju dosijea, na kraju ove godine moći da konstatujemo da smo u najvećoj meri završili proces ispravljanja istorijskih nepravdi i stavili tačku na probleme nasleđene posle Drugog svetkog rata i koji u Srbiji na ovaj ili onaj način postoje već 60 godina.“

Dnevnik, 18. 7. 2011. godine

Inače, ovo nije prvi put da članovi SPO-a najavljuju taj zakon, a da podrška koalicionih partnera izostane.