Projektna dokumentacija za Klinički centar Srbije do jula

Ministar zdravlja o projektnoj dokumentaciji za izgradnju novog Kliničkog centra Srbije (Blic, 7. 6. 2015. godine)
„U Beogradu projekat mora da bude gotov u julu, a Novom Sadu junu ili julu. Čim bude završena projektna dokumentacija, idemo na tender.“

O izgradnji novog Kliničkog centra Srbije se govori već godinama. Evropska investiciona banka je još 2006. godine odobrila kredit od 150 miliona evra za izgradnju i rekonstrukciju četiri klinička centra u Srbiji – u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu. Radovi su za sada krenuli u Nišu, a ministar zdravlja, Zlatibor Lončar, je početkom ove godine najavio da će projektna dokumentacija za izgradnju novog Kliničkog centra Srbije (KCS) biti gotova u julu. Nakon toga očekuje se raspisivanje tendera za konačan početak radova. 

RTS, 3. 2. 2015. godine
„Postaviće ljudi pitanje: i da krenemo sa radovima i da završimo četiri klinička centra, šta dobijamo sa zidovima bez opreme? Ja mislim da to nije dobro. Mislim da je mnogo bolje da završimo dva klinička centra sa opremom i da počnu da rade u istom momentu kada se završe.“

Glavni projekat za KCS predat je Tehničkoj kontroli CIP-a 8. oktobra. Generalni direktor Saobraćajnog instituta CIP, Milutin Ignjatović, povrdio je za Istinomer da je ovaj projekat odobren.

„Italijanska projektna kuća je dobila taj projekat da radi preko Mašinoprojekta. Mi smo poslednjih nekoliko godina dobijali delove projekta. Nikad nismo dobili ceo projekat i uvek smo imali primedbe. Projekat nije bio konstruktivan i nije odgovarao stvarnom stanju i ja sam rekao da neću da potpišem ako se to ne ispravi. Naši zahtevi su bili opravdani i projekat koji je sada konačno predat je po našem mišljenju potpuno ispravan“, kaže Ignjatović za Istinomer.

Iako je projekat predat sa tri meseca zakašnjenja, moramo uvažiti činjenicu da je on nakon više godina odlaganja konačno odobren. Takođe, izgradnja novog Kliničkog centra Srbije je od ogromnog značaja za građane Srbije, i zato izjavu ministra Lončara ocenjujemo kao skoro ispunjeno obećanje.

Rekonstrukcija Kliničkog centra Srbije do sada je odlagana nekoliko puta, a jedan od poslednjih rokova bio je i kraj 2012. godine. Međutim, kako je tek prošlog meseca završen projekat, rekonstrukcija bi mogla da bude završena tek 2019. godine, što je sedam godina nakon roka. Može se zaključiti da je najveći problem predstavljala projektna dokumentacija, koja je konačno potpuna.

Ovaj projekt je od izuzetne važnosti, a mnogo pre ministra Lončara različiti funkcioneri su ga najavljivali. Početkom 2012. godine tadašnji gradonačelnik Beograda Dragan Đilas najavio je upravo za tu godinu početak kompletne rekonstrukcije Kliničko-bolničkog centra u Beogradu. 

Blic, maj 2012. godine
„Grad Beograd, iako nije njegov osnivač, finansijski pomaže Klinički centar u Beogradu i to ćemo raditi i u budućnosti. U ovom konkretnom projektu učestvovaćemo, pre svega, u rešavanju u poboljšanju saobraćajne infrastrukture oko bolničkog kompleksa, u zajedničkom cilju da omogućimo kvalitetniju zdravstvenu uslugu za sve one koji nam se obrate za pomoć“, rekao je tadašnji gradonačelnik Beograda.

Međutim, u decembru iste godine tadašnja ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović obaveštava javnost da se ni naredne godine (2013) neće krenuti sa rekonstrukcijom Kliničkog centra Srbije.

Blic, decembar 2012. godine
„Sa projektnom dokumentacijom za Klinički centar Srbije najmanje se odmaklo, tako da ova zdravstvena ustanova neće moći da bude obuhvaćena planom rada za 2013. godinu“, istakla je ministarka zdravlja.

I aktuelni premijer Srbije, Aleksandar Vučić, najavio je izgradnju nove zgrade Kliničkog centra u vrednosti od 95 miliona evra, za proleće 2016. godine.

Beta, 12. oktobar 2015. godine
„Pokušavamo da nađemo investitora koji bi napravio moderniji Klinički centar na drugoj lokaciji, a da ovaj izmestimo iz Beograda koji je ubedljivo najveći sa 8.000 zaposlenih.“

Klinički centar Srbije je najveća zdravstena institucija sa najvećim brojem korisnika (60% građana Srbije). Od 12 spratova, koliko ih ima ovaj centar, trenutno se koriste samo četiri. Međutim, zaposleni se suočavaju i sa mnogim drugim problemima, na šta su upozoravali svih ovih godina.

Politika, 15. oktobar 2015. godine
„Zaslužili smo da radimo pod jednim krovom, u modernoj ustanovi. Sada se KCS proteže na 34 hektara, ima 50 fizički odvojenih zgrada paviljonskog tipa, a četiri bolnice su izvan bolničkog kompleksa, što nam otežava rad. Ovde se godišnje zbrine million pacijenata, u bolnicama leči više od 90.000 bolesnika, uradi 50.000 operacija i 7.000 porođaja”, rekao je direktor KCS-a docent dr Milika Ašanin.

Tender bi mogao da bude raspisan u novembru ili eventualno decembru, međutim tu povrdu, nakona više bezuspešnih pokušaja, nismo dobili iz Ministarstva zdravlja.


Istinomer će pratiti realizaciju ovog projekta.