Prirodno je da sarađujem sa Koštunicom!

Predsednik Nove Srbije o čvrstoj koaliciji DSS-NS. (Čačanski glas, 21. 3. 2008. godine)
„Koalicija NS-DSS predstavlja ozbiljnu i čestitu ekipu, koja godinama uspešno saradjuje.“

Lider NS uveravao nas je tada da „neke stranke pokušavaju da prave rezervne koalicije sa SPS, Palminom strankom, nastojeći da u nju uvuku i Maju Gojković“, ali da su „svi ti savezi neodrživi i ne mogu duže trajati“, za razliku od savezništva NS-DSS.

Ilić je tada govorio i kako je „logično da te dve stranke nastupe udruženim snagama na izborima pošto su prirodni partneri“(Press, 16. 3. 2008. godine)

I pored lošeg rezultata na izborima DSS i NS su ostali zajedno, pa čak i proširili saradnju.

„Voja Koštunica je bio i ostao moj prijatelj i najbliži saradnik. I tako će i ostati.“

Press, 17. 7. 2008. godine

„Lideri DSS-a Vojislav Koštunica, NS-a Velimir Ilić i Napredne partije Maja Gojković potpisali su juče Deklaraciju o zajedničkom političkom delovanju.“

Dnevnik, 5. 11. 2008. godine

Sledeće godine Ilić je u nekoliko navrata pregovarao sa Srpskom naprednom strankom i pokušavao da ubedi Vojislava Koštunicu da opozicija treba da se ujedini.

„- Da li to znači da će vaša stranka napustiti savez sa DSS ukoliko Vojislav Koštunica ne pristane na ujedinjenje opozicije oko Nikolića?

– Ne možemo se okupljati oko nekog manjeg ili srednjeg u odnosu na naprednjake. Vojislav Koštunica je vrlo praktičan i razuman čovek. On je veliki državnik i sve razume, i neće biti smetnja da se naprave promene.“

Danas, 4. 12. 2009. godine

Prvi čovek DSS-a je, međutim, sve te pozive ignorisao. Za to vreme Ilić je sve više isticao važnost i snagu Tomislava Nikolića.

„Kada SNS sutra, kao najjača partija, pobedi na izborima, što se očekuje, Nikolić će biti premijer, i to je normalno.“

Press, 23. 12. 2009. godine

Aprila 2010. Ilić je, zajedno sa naprednjacima, prikupljao i predao potpise za smenu aktuelne Vlade. Opet – bez DSS-a.

U poslednjih par meseci sve više je počelo da se govori o udaljavanju pozicija između te NS i DSS-a i približavanju Nove Srbije SNS-u. Krajem avgusta i Ilić je pomenuo mogućnost promene koalicionog sporazuma sa DSS-om.

„Nastojaću da i dalje odnosi dve stranke budu na zavidnom nivou, međutim, ako su oni u DSS nezadovoljni saradnjom, čas posla možemo da promenimo koalicioni sporazum i da svako krene svojim putem.“

Danas, 26. 8. 2010. godine

Potvrda da na sledećim izborima definitivno neće biti zajedničke izborne liste DSS-a i NS-a stigla je tačno dva meseca kasnije od samog lidera NS.

„Nova Srbija će sigurno prihvatiti ponudu Srpske napredne stranke da budu na zajedničkoj listi za izbore.“

Blic, 26. 10. 2010. godine

Iako je predviđao krah ostalih političkih saveza, ispostavilo se da je najpre sudbina „ozbiljne i čestite ekipe“, „prirodnih partnera“ i „velikih prijatelja“ dovedena u pitanje. Najavljeno je da će uskoro„višemesečna saradnja Nove Srbije i Srpske naprede stranke biće ozvaničena“. Ipak, totalni razlaz još nije nastao, a i Ilić još daje šansu DSS-u da nastave zajedničko delovanje.

„Na pitanje Danasa da li će zvanični sporazum sa SNS značiti i raskid koalicije koju Nova Srbija ima u republičkom parlamentu s DSS Vojislava Koštunice, Velimir Ilić nije želeo direktno da odgovori, ali je rekao da veruje da će DSS i SNS ‘obostrano učiniti napor’ kako bi se približile jedna drugoj.“

Danas, 3. 11. 2010. godine

S obzirom da se odnos lidera Nove Srbije prema DSS znatno promenio, ali da te dve stranke još nisu prekunule saradnju, Istinomer Velimiru Iliću daje ocenu „nešto između“.