Prihvatilište – prioritet, ali ne toliki…

Zamenik gradonačelnika Beograda o preseljenju Prihvatilišta za decu i omladinu. (Beoinfo, 15.04.2009. godine)
„Potrudićemo se da u toku ove godine (2009.) ili početkom sledeće obezbedimo novi objekat za prihvatilište, površine od oko 1.000 kvadratnih metara, u kojem će biti ispoštovani svi standardi i u kojem će ljudi zaduženi za rad sa decom imati mnogo bolje uslove“.

Međutim, godinu dana nakon što je Krkobabić obećao izmeštanje Prihvatilišta, ova ustanova nije promenila lokaciju. Početkom ove godine, Krkobabić je „produžio“ precizne rokove, kakve je ranije postavljao, rekavši da se odgovarajuća lokacija ipak još traži.

U ovoj godini sigurno će biti definisana nova lokacija na kojoj će biti smeštena ova ustanova sa prihvatnom stanicom. Pripremni radovi počeće istog trenutka, čim budemo pronašli objekat. Novac se neće trošiti na zidanje novog objekta da se ne bi gubilo dragoceno vreme, već će nadležni tragati za adekvatnim poslovnim prostorom. U obzir dolaze i zgrade onih čija je imovina stečena nelegalnim putem. Postoje velike šanse da grad uskoro dobije na korišćenje jedan takav objekat.

Politika, 03.01.2010. godine    

Kapaciteti ove ustanove su mnogo manji od realnih potreba, a u njoj se zbrinjavaju ugrožene kategorije dece iz cele Srbije, a ne samo Beograda.

Prihvatilište raspolaže sa svega 16 kreveta smeštenih na prostoru od oko 200 kvadrata i neophodna je pomoć Grada da se za ovu ustanovu nađe prikladniji prostor. Kapaciteti su već prepunjeni, a za program prihvatne stanice postoji zakonska obaveza da je uvek slobodno tri do šest kreveta, jer se prijem dece vrši 24 sata.

Danijela Stajković, rukovoditeljka prihvatilišta za decu na Voždovcu

Danas, 25. 02. 2010. godine

S obzirom na to da je ova ustanova i dalje na istoj adresi, Istinomer obećanje zamenika gradonačelnika za sada ocenjuje kao „krenuli pa stali“. Istinomer će i dalje pratiti aktivnosti gradskih čelnika u tom smeru i pozdraviti premeštanje ustanove za najugroženije kategorije dece, kad to zaista i bude učinjeno.