Predlozi za reformu političkog sistema do kraja avgusta

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke o reformi političkog sistema (Blic, 3. 8. 2015. godine)
„Zbog žive parlamentarne rasprave nismo imali vremena da to učinimo, ali već sa prvim radnim danima krajem avgusta SNS će izneti svoje predloge. U čemu će se oni sastojati ne bih želeo da govorim unapred.“
Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Zoran Babić najavio je da će krajem avgusta najveća parlamentarna grupa izaći sa predlozima u vezi sa reformom političkog i izbornog sistema. Babić je tada tvrdio da se čeka „prvi radni dani skupštine“, kada će poslanicima izložiti referat o budućoj političkoj organizaciji Srbije. 
Istinomer je krajem septembra pokušao da od šefa poslaničke grupe SNS-a Zorana Babića dobije odgovore na pitanja o tome šta se nalazi u njegovom političkom „referatu“. Međutim, do danas od gospodina Babića nismo dobili informaciju o konkretnim predlozima trenutno najjače parlamentarne stranke. Zanimiljivo je da se na predloge SNS najduže čeka, dok su sve parlamentarne stranke već iznele svoje predloge. Podsetimo da je upravo Srpska napredna stranka inicirala osnivanje Akcione grupe za reformu političkog sistema i ukazivala na značaj promene sadašnje političke organizacije.

Mislim da reforma političkog sistema iziskuje duboku analizu“, ocenio je Babić sredinom avgusta i obećao iznošenje “velikog broja predloga”. (RTV, 10.8.2015) godine

Međutim, duboka analiza u Srpskoj naprednoj stranci radi se još od sredine juna, kada je Zoran Babić prvi put najavio predstavljanje ideja SNS-a. Tada je tvrdio da će njegova stranka  „za najkasnije desetak dana“ javnosti predstaviti svoje ideje i rešenja. 

Unutar SNS odvija se snažna debata o reformi političkog sistema kao i o svim drugim bitnim temama. Odluku ćemo doneti u narednih desetak dana kada će SNS predstaviti svoje ideje, a jedna od onih koje će se naći na stolu kao predlog SNS je smanjenje broja poslanika sa 250 na 150″. (B92, 18.6.2015)

Kada je postalo jasno da  SNS do kraja juna neće smisliti svoje predloge, Zoran Babić je kao novi rok odredio kraj jula. To se čak navodi i na zvaničnoj stranici Narodne skupštine, i to u izveštaju sa četvrtog posebnog slušanja Akcione grupe koje je održano 10. jula. 

Predsednik Akcione grupe Zoran Babić najavio je da će se sledeće posebno slušanje, na kome će svoje predloge izneti Poslanička grupa Srpska napredna stranka, održati u periodu od 20. do 25. jula 2015. godine. (www.parlament.gov.rs, 10.7.2015. godine)

S obzirom na to da je probijen i julski rok, šef poslaničkog kluba SNS-a odložio je raspravu o rešenjima za prve radne dane Narodne skupštine u jesenjem zasedanju. Pored dve vanredne sednice koje je Narodna skupština imala u septembru, prvo redovno zasedanje dogodilo se 1. oktobra. Predloga još uvek nema, a u svom najnovijem obećanju Babić poručuje da će SNS predloge izneti sredinom oktobra. Ono što je javnosti trenutno poznato jeste da će SNS verovatno predložiti smanjenje broja poslanika sa trenutnih 250 na 150. 

Politički analitičar i docent na Fakultetu političkih nauka Dušan Spasojević smatra da je problem reforme političkog sistema višestruk i da bi Srbija bila za klasu bolje društvo kada bi se poštovali zakoni i mehanizmi koje i danas imamo. 

Kada dizajnirate promene u političkom sistemu, uvek treba voditi računa da li ih je moguće sprovesti ili će samo ostati na papiru. Ideja o smanjenju broja poslanika u javnosti je jako lose i neprecizno definisana. Da bi Skupština bila funkcionalna ona mora da troši mnogo više novca nego što troši danas. Smanjenje broja poslanika samo zarad štednje potpuno je kontraproduktivno. Ušteda bi bila mala, a šteta koju bi proizvelo smanjenje broja poslanika bi značajno mogla da utiče na rad parlamenta. Ono što je posebno važno jeste osnažiti rad Narodne skupštine i razviti mehanizme koji će omogućiti poslanicima da ispunjavaju minimum svojih dužnosti.

Do sada su organizovana četiri posebna slušanja na kojima su sve parlamentarne stranke, osim SNS-a iznele svoje ideje. Predlozi, koji se mogu naći na sajtu Narodne skupštine, uglavnom se zasnivaju na smanjenju broja poslanika i uvođenju nekog oblika personalizovanog izbornog sistema u kom bi građani direktno glasali za svoje predstavnike u Narodnoj skupštini.

S obziorm na to da je rok već nekoliko puta probijen i da je peto posebno slušanje bilo planirano za kraj jula, a do danas nije održano, obećanje šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke ocenjujemo kao neispunjeno.