Predlozi SNS-a za reformu političkog sistema u prvoj polovini decembra

Šef poslaničkog kluba SNS-a Zoran Babić o predlozima te stranke za reformu političkog i izbornog sistema (TV Centar, 25. 11. 2015. godine)
„Ja verujem da će Srpska napredna stranka sa svojim predlogom izaći u prve dve nedelje decembra.“

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Zoran Babić obećao je krajem prošlog meseca da će SNS, nakon više meseci čekanja, predloge za reformu političkog sistema javnosti predstaviti u prvoj polovini decembra.

Zoran Babić ističe da će osnovni predlog naprednjaka biti smanjenje broja narodnih poslanika, na 150. Srpska napredna stranka smatra da je, za zemlju kao što je Srbija, trenutni broj od 250 poslanika u republičkom parlamentu, isuviše veliki.

TV Centar, 25. 11. 2015. godine
„Mislim da je parlament od 250 poslanika isuviše veliki. Parlament sa 150 poslanika pravilno će oslikavati veličinu države i broj stanovnika, ali biće daleko efikasniji i ekonomičniji.“

Međutim, ovo nije prvi rok koji je Babić dao za iznošenje „političkog referata“ o budućoj političkoj organizaciji Srbije. Poslednji probijeni rok bio je kraj avgusta, kada je Babić tvrdio da su ideje već spremne i da se samo „čekaju prvi radni dani Skupštine“.
RTV, 10. 8. 2015. godine
„Mislim da reforma političkog sistema iziskuje duboku analizu“, ocenio je Babić sredinom avgusta i obećao iznošenje “velikog broja predloga”.

Međutim, duboka analiza u Srpskoj naprednoj stranci radi se još od sredine juna, kada je Zoran Babić prvi put najavio predstavljanje ideja SNS-a. Tada je tvrdio da će njegova stranka „za najkasnije desetak dana“ javnosti predstaviti svoje ideje i rešenja.

B92, 18. 6. 2015. godine
„Unutar SNS odvija se snažna debata o reformi političkog sistema kao i o svim drugim bitnim temama. Odluku ćemo doneti u narednih desetak dana kada će SNS predstaviti svoje ideje, a jedna od onih koje će se naći na stolu kao predlog SNS je smanjenje broja poslanika sa 250 na 150.“

Kada je postalo jasno da SNS do kraja juna neće smisliti svoje predloge, Zoran Babić je kao novi rok odredio kraj jula. To se čak navodi i na zvaničnoj stranici Narodne skupštine, i to u izveštaju sa četvrtog posebnog slušanja Akcione grupe koje je održano 10. jula.

www.parlament.gov.rs, 10.7.2015. godine
Predsednik Akcione grupe Zoran Babić najavio je da će se sledeće posebno slušanje, na kome će svoje predloge izneti Poslanička grupa Srpska napredna stranka, održati u periodu od 20. do 25. jula 2015. godine.

Rasprava o promeni političkog ustrojstva započeta je u maju i tada je formirana Akciona grupa za reformu političkog i izbornog sistema, kojom predsedava šef poslaničke grupe Srpske narpedne stranke Zoran Babić.  Zanimiljivo je da se na predloge SNS najduže čeka, dok su sve parlamentarne stranke već iznele svoje predloge. Podsetimo upravo je Srpska napredna stranka inicirala osnivanje Akcione grupe za reformu političkog sistema i ukazivala na značaj promene sadašnje političke organizacije. Zoran Babić objašnjava da se na predloge naprednjaka toliko čeka jer ne žele da u taj proces uđu prebrzo i trapavo.

TV Best, 25. 11. 2015.godine
„Želimo da sa ostalim političkim akterima postavimo takav politički sistem koji će biti održiv na duži vremenski rok. Želeli smo da pitanje spustimo kroz čitavu stranačku hijerarhiju, do svakog pojedinca, do svakog gradskog i mesnog odbora, kroz sve stranačke organe.“

U raspravu su, pored parlamentarnih stranka, uključene i stranke koje su na prethodnim izborima ostale ispod cenzusa. Takođe, Babić kaže da je javni poziv upućen organizacijama civilnog društva, Stalnoj konferenciji gradova i opština, SANU, AP Vojvodini, ali i međunarodnoj zajednici.
Do sada je održano četiri sastanka Akcione grupe, a predlog o smanjenju broja poslanika nije ideja samo Srpske napredne stranke. Izveštaji sa sastanaka Akcione grupe, koji se nalaze na sajtu Narodne skupštine, pokazuju da su skoro sve parlamentarne stranke saglasne oko toga da je Srbiji potreban manji broj mesta u skupštinskoj sali. Takav zahtev  predložili su SPS, SDS, SDP, SPO-DHSS i nezavisni poslanici Janko Veselinović, Zoran Živković i Vlada Pavićević.
Zbog svih rokova koji nisu ispoštovani, ali i činjenice da ni nakon šest meseci od početka rasprave u javnosti predloga najveće parlamentarne stranke nema, obećanje šefa poslaničke grupe naprednjaka Zorana Babića ocenjujemo kao neispunjeno.