Pre četiri godine u Nišu bilo 49.000 nezaposlenih

Predsednik Srbije o padu nezaposlenosti u Nišu (RTS, 28. 7. 2017.)
“Pre tri godine, tri i po, četiri godine bilo je 49.000 nezaposlenih ljudi u Nišu, danas je prvi put manje od 30.000, kao što ste i sami (obraća se novinarki RTS) rekli, 28.000 nezaposlenih.”

Krajem jula predsednik Srbije posetio je Niš, gde je otvorio novi pogon fabrike “Leoni”, postavio kamen temeljac za izgradnju fabrike Cumtobel u Niškoj banji i pohvalio se kako je u roku od četiri godine nezaposlenost u Nišu smanjena za 21.000 (oko 42 odsto). Plan je, kako je rekao, da za dve godine taj broj padne ispod 20.000.

Vučić veruje da je to moguće, jer, kako kaže, Leoni i Cumtobel tek treba da zaposle veliki broj ljudi, a veruje da će biti i još investicija.

Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, koja objavljuje podatke o nezaposlenosti na mesečnom nivou, na kraju jula 2017. u Nišu je bilo 28.582 nezaposlene osobe, pa ćemo računati da je tu Vučić u pravu.

 

Međutim, ako se vratimo tri, tri i po ili četiri godine unazad, ako se vratimo i na početak 2011. godine, videćemo da ima mnogo manje nezaposlenih nego što Vučić tvrdi. (videti tabelu ispod)

Naime, podaci variraju, što je i očekivano, jer neko dobije posao, neko izgubi, broj nezaposlenih jeste smanjen, ali ne onoliko koliko Vučić tvrdi – broj nezaposlenih od 2011. ne prelazi ni 40.000, a još manje se približava 50.000.

Kao što se vidi u tabeli, pre tri godine (jul 2014) u Nišu je bilo 36.173 nezaposlenih, pre tri i po (decembar 2013) bilo je 36.310, a pre četiri godine (jul 2013) bilo je 36.797 nezaposlenih – daleko manje od 49.000, zbog čega Vučić dobija ocenu “neistina”.

 

Istinomer je ranije proveravao i Vučićevu izjavu da je nezaposlenost u celoj Srbiji danas manja nego 1990. godine i posle iscrpne analize utvrdio da je reč o još jednoj “neistini”. Isto tako, Vučić je, između ostalih, tvrdio da metodologija merenja broja nezaposlenih nije menjana, zbog čega je, takođe, dobio ocenu “neistina”.

Smanjenje nazaposlenosti je, inače, jedan od najvećih Vučićevih “aduta”, iako je sam način računanja broja zaposlenih i nezaposlenih suštinski nepouzdan, pa nije moguće sa sigurnošću utvrditi koliko su statistički podaci zaista utemeljeni u realnosti, o čemu je Istinomer pisao ovde, ovde i ovde. Naročito imajući u vidu da bi značajan pad nezaposlenosti trebalo značajnije da utiče i na rast BDP.

 

Istinomer je zabeležio i ovo Vučićevo obećanje da će u roku od dve godine posao u Nišu naći makar 8.000 ljudi. U međuvremenu bi trebalo da bude završen i pogon Leonija u Nišu, budući da je Vučić otvorio fabriku, iako ceo pogon još nije završen.

 

Inače, prilikom dvodnevne posete Vučić je obišao i Klinički centar Niš, gde je, takođe, preuzeo zasluge za to što Nišlije neće morati još godinu dana da čekaju da ova ustanova počne sa radom (trebalo bi da počne krajem godine). Podsećamo, više puta je sam Vučić obećavao da će KC Niš startovati u martu 2017, za šta je već dobio ocenu “neispunjeno”.

Naslovna fotografija: Fonet/Nenad Đorđević