Pravda se ubrzava

Ministarka pravde najavila da će sudovi raditi u dve smene. (B92, 27. 12. 2009. godine)
„Od sledeće godine sudovi u Srbiji radiće u dve smene.“

Početak nove godine doneo je i duži rad sudova. Kako je objasnila ministarka Malović, uvođenje druge smene, jedna je od mera da se obezbedi efikasniji rad sudova i brže rešavanje sudskih sporova.

„Na ovaj način želimo da pošaljemo dve poruke – da su pravda i sud dostižni građanima i posle radnog vremena, kao i da želimo da zaštitimo i zadržimo radna mesta u ovom momentu kada još uvek svetska ekonomska kriza nije prošla.“

RTVojvodine, 27. 12. 2009. godine

Istraživanje Istinomera potvrdilo je da se obećanje ministarke i dalje sprovodi. Šalteri za overu dokumenata u sudovima rade u dve smene radnim danom, i od 8-14 sati subotom. Ova novina odnosi se na sudove u većim mestima gde se pokazala potreba za dužim radnim vremenom. U manjim gradovima zadržano je staro radno vreme, potvrdili su za Istinomer u Ministarstvu pravde.

Građani u Srbiji čekali su presude za krivične postupke, u proseku, pet godina, a za parnične i duže. Da li će ova mera pomoći brže razrešavanje sudskih postupaka, ostaje da se vidi, ali obećanje ministarke Malović definitivno je ispunjeno.