Pozitivni izveštaj

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom o izveštaju glavnog tužioca Tribunala. (Fonet, 7. 11. 2009. godine)
17. 12. 2009.
Teme / Ocene: Istinitost, Istina, Politika
„Bramerc ne samo da ne sumnja u našu političku volju, već nema nikakve ni profesionalne zamerke na ono što se u operativnom smislu radi. Uz to, ostvarena je puna saradnja s Tribunalom vezano za svedoke, dostavu dokumentacije, pristup arhivama.“

Predstavljajući svoj izveštaj Savetu bezbednosti UN, glavni haški tužilac ocenio je da Srbija nastavlja da poboljšava saradnju sa Tribunalom i da čini napore da uhapsi preostale begunce. Bramerc nije upotrebio izraz „puna saradnja“, ali je naznačio da su unapređeni „profesionalizam“, „efikasnost“ i „koordinacija“ srpskih službi koje sprovode potragu.

„Saradnja Srbije sa mojom kancelarijom je nastavila da napreduje. Zahtevi tužilaštva da ima pristup dokumentima i arhivama se brže i efikasnije procesuiraju. Važno je da vlasti nastave da pružaju ovaj nivo pomoći, koja će ostati jako važna tokom trenutnih i budućih procesa. Najkritičniji deo saradnje je potreba da se uhapse begunci. To ostaje najveći prioritet tužilaštva.“

glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, B92, 3. 12. 2009. godine

Stav ne samo domaćih državnika, već i stranih diplomata i političara da će ovaj „pozitivni“ izveštaj Serža Bramerca pogurati deblokadu Prelaznog trgovinskog sporazuma pokazao se kao tačna procena. Zato urednički tim Istinomera izjavu Rasim Ljajića ocenjuje kao istinitu.