Povećao se broj siromašnih za vreme Vučićeve vlade

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić o povećanju broja siromašnih. (Politika, 21.3.2016. godine)
“U mandatu Vlade Mirka Cvetkovića imali smo 499.000 siromašnih građana, onih koji ne mogu da žive od svojih primanja i kojima je potrebna zaštita države, a danas imamo gotovo 650.000. To je efekat rada ove vlade i to građani treba da znaju.”
Nekadašnji predsednik Srbije i Demokratske stranke, sada lider SDS-a, Boris Tadić izjavio je kako je danas broj siromašnih značajno veći u odnosu na vreme kada su Srbijom vladale demokrate na čelu sa Mirkom Cvetkovićem.     
   
Prema njegovoj računici, broj siromašnih se povećao za oko 150.000, a Tadić je za to okrivio aktuelnu vlast.
   
Na pitanje odakle potiču ovakvi podaci Tadić nas je uputio na dokument Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije, gde je prikazan broj apsolutno siromašnih u periodu od 2008. do 2014. godine.
*
Siromaštvo u Srbiji u 2014. godini / Foto: Printscreen

“Ova tabela pokazuje da je gotovo 130.000 više siromašnih od početka madata ove vlasti, ali ne pokazuje rezultate za 2015. godinu. Budući da u 2015. godini imamo i smanjenje plata i penzija, taj broj je sada morao skočiti na minimum 150.000 po svim ostalim pokazateljima, a plašimo se da je i daleko veći“, navodi se u Tadićevom odgovoru Istinomeru.
Tadić, takođe, ističe da ova vlada nema odgovor na drastično povećanje siromaštva u Srbiji, za razliku od vlade Mirka Cvetkovića.

“U tabeli se vidi da je taj broj skočio tokom 2010. godine (zbog svetske ekonomske krize), ali da je drastično smanjen već 2011. godine, što dokazuje da je vlada Mirka Cvetkovića, i u takvim ekonomskim okolnostima, imala rešenje i efikasnu i uspešnu politiku borbe protiv siromaštva“, navodi Tadić.

Međutim, na pitanje kojim je to konkretnim rešenjima i politikama drastično smanjeno siromaštvo tokom 2011. nismo dobili odgovor. Osim toga, zanimljivo je što Tadić poredi 2011. godinu, iako je nova vlada formirana u julu 2012.

U samom dokumentu na koji se lider SDS poziva nije detaljno objašnjeno kako je 2011. bio toliki pad, za skoro 190.000 ljudi, pa se postavlja pitanje da li neka vladina politika može značajno da utiče na pad ili rast siromaštva na godišnjem nivou.
Direktor Centra za socijalnu politiku Žarko Šunderić smatra da je to u teoriji moguće, ali da to nije bio slučaj 2011. godine.

“Naravno da može (da utiče vladina mera), ako savršeno targetirate ko su siromašni i njima date finansijsku pomoć. U teorijskom smislu da, ali mi nismo imali meru koja je tako precizno ciljala najsiromašnije“, objašnjava Šunderić.

Te godine su realne zarade povećane za 0,2 odsto, a penzije su povećane u dva navrata, jednom za 5,5, a drugi put za 1,5 odsto. Međutim, Šunderić ističe da povećanje penzija 2011. nije razlog za smanjenje siromaštva.

“Te 2010. godine stopa siromaštva među penzionerima je 6,1, a ukupna 9,2, a sledeće godine, stopa siromaštva za penzionere je isto 6,1, a kod ukupne populacije 6,8“, kaže Šunderić.

Imajući u vidu da broj siromašnih od 2011. do 2014. jeste povećan, ali da nije moguće precizno utvrditi kako je do naglog smanjenja u 2011. došlo, kao i kako su se ti efekti „istopili“ u roku od šest meseci Dačićeve vlade – Tadićeva izjava dobija ocenu “poluistina”.