Poseta Putina nije bila ni zakazana

Mandatarka o poseti ruskog predsednika Putina (Hit tvit, 18.10.2020. godine)
20. 10. 2020.
Teme / Ocene: Istinitost, Neistina
„Mediji (…) izmišljaju da je Putin otkazao posetu, koja pritom nije ni bila zakazana, o njoj se razgovara…“

Mnogi u Srbiji očekivali su da danas, na Dan oslobođenja Beograda, našu prestonicu poseti Vladimir Putin, predsednik Ruske Federacije. Kad je postalo izvesno da ruski lider neće doći, javnost u Srbiji se uskomešala. Da li je poseta otkazana ili samo odložena, da li je uzrok svemu virus korona ili je po sredi negativan stav Kremlja o skorašnjim spoljnopolitičkim potezima Aleksandra Vučića?

Gostujući na televiziji Pink, mandatarka Ana Brnabić izjavila je da su mediji koji se hvale ili diče svojom objektivnošću i profesionalnošću nedosledni i da su izmislili da je Putin otkazao posetu, koja nije ni bila zakazana.

„Ti mediji koji su do juče bili oni koji su nas kritikovali za bliske odnose s Rusijom i zašto uopšte dolazi Putin da otvaramo završeni Hram, odjednom postaju najveći rusofili. Najteže im pada to što Putin ne dolazi i odjednom izmišljaju da je Putin otkazao posetu, koja pritom nije ni bila zakazana, o njoj se razgovora i ja sam sigurna da će se ona i dogoditi“, rekla je Brnabić i dala glas za predlog „Ruska poseta“ u emisiji Hit tvit.

O tome da li je poseta bila zakazana, saopštenja iz kabineta Predsednika Srbije govore drugačije.

„Predsednik Putin je potvrdio da će ponovo da poseti Srbiju kako bi prisustvovao centralnoj državnoj svečanosti osvećenja hrama Svetog Save i istakao da će Rusija da pomaže interese Srbije, kao i da štiti interese Srpske pravoslavne crkve. Predsednik Vučić je rekao da će mu biti čast da ponovo ugosti predsednika Putina, a posebno tom svečanom prilikom, jer je Rusija neprocenjivo doprinela završetku najvećeg pravoslavnog hrama u Srbiji, učinivši ga jednim od simbola bliskosti dveju država i dvaju naroda“, napisano je u saopštenju  koje je izdato 15. juna posle telefonskog razgovora dva predsednika.

Nešto manje od mesec dana kasnije dato je i saopštenje povodom sastanka predsednika Vučića i ambasadora Rusije Aleksandra Bocan–Harčenka, u kojem se, između ostalog, kaže i da je predsednik Rusije potvrdio da će posetiti Srbiju u oktobru.

Početkom avgusta održan je još jedan sastanak predsednika Srbije i ruskog ambasadora, na kojem je opet tema bila poseta predsednika Putina.

„Takođe su izrazili očekivanje da će omogućiti učestalije međudržavne kontakte i razmenu poseta na visokom nivou, kako bi najavljena poseta predsednika Putina bila pripremljena na najbolji način”, stoji u saopštenju kabineta Predsednika Srbije.

Nisu samo saopštenja govorila o Putinovoj poseti, nego i predsednik Vučić direktno. 

„Razgovarali smo i o svim drugim važnim pitanjima za nas, o njegovom dolasku u Srbiju. Potrvdio je da u oktobru dolazi u Srbiju. To će biti veličanstven događaj kada budemo otvorili Hram Svetog Save, ali to će biti i dani koji će još jednom potvrditi našu zajedničku borbu i u Drugom svetskom ratu“, izjavio je predsednik Vučić tokom službene posete Moskvi na kojoj je prisustvovao vojnoj paradi povodom obeležavanja 75. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Izvor: YouTube - Srpska napredna stranka

Mesec dana kasnije, Jurij Pilipson, direktor Četvrtog evropskog departmana Ministarstva spoljnih poslova Rusije, rekao je za Sputnjik da bi poseta mogla da bude realizovana na jesen, a da će konkretni datumi biti kasnije dogovoreni.

„Koliko je poznato, u skladu s pozivom, razmatra se mogućnost organizacije posete ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu na jesen. Kasnije će se utvrditi konkretni datumi putovanja“, rekao je Pilipson.

Nemanja Starović, član Glavnog odbora Srpske napredne stranke, poseti predsednika Putina dao je dodatnu važnost.

„Realno je očekivati da Srbija bude među prvim državama čijim građanima će ruska vakcina biti stavljena na raspolaganje, te da će upavo to biti jedna od najvažnijih tema razgovora prilikom posete predsednika Rusije našoj zemlji u oktobru“, govorio je Starović za medije sredinom avgusta.

Patrijarh Irinej je nakon sastanaka s predsednikom Vučićem za portal Nova.rs izjavio je da je termin određen, ali da je neizvesno da li će ogranizacija biti moguća u drugoj polovini oktobra.

„To zavisi od mnogih faktora i činjenica. Mi imamo nade da će tom činu prisustvovati predsednik Rusije Vladimir Putin i od te ideje nismo odustali. Ponavljam, to će se dogoditi ako uslovi dozvole”, rekao je patrijarh.

Neki mediji su čak objavljivali i delove navodne agende posete predsednika Putina.

„Vladimir Putin dolazi u Srbiju 20. oktobra, na Dan oslobođenja Beograda, na otvaranje Hrama Svetog Save. U agendi koja se priprema za njegov sastanak sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem u četiri oka razgovaraće o četiri ključne teme“, pisalo je u tekstu Aloa i Srpskog telegrafa.

Ambasada Ruske Federacije je na pitanje Istinomera, upućeno mail-om i telefonskim pozivom, da li je poseta bila zvanično zakazana, dobila samo jedno kratko – nemamo informaciju

Iz kabineta Ane Brnabić nismo dobili ni toliko, tj. nikakvo objašnjenje na osnovu kojih činjenica mandatarka pobija ranije tvrdnje predsednika Vučića, kao i zvanične objave njegovog kabineta.

Usled svega toga, izjavu Ane Brnabić ocenjujemo kao neistinu.