Ponos i kazna

Portparol Republičkog javnog tužilaštva o neredima povodom Parade ponosa. (Press, 8. 10. 2010. godine)
„Tužilaštvo upozorava da će svako ugrožavanje javnog reda i mira, u skladu sa zakonom, biti najstrože sankcionisano.“

I pre nego što je najavljeno održavanje Parade ponosa za 10. oktobar, Više javno tužilaštvo je pokazalo da će zakonski procesuirati sve one koji raspiruju mržnju i ugrožavaju bezbednost građana. Tako je protiv člana organizacije „Obraz“, Aleksandra Đurđevića Aladina, podignuta optužnica jer je 26. maja preko Fejsbuka pretio smrću učesnicima Parade ponosa. On se tereti za krivično delo ugrožavanja sigurnosti, za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

„To je urađeno u skladu s najavom Tužilaštva da će sve pretnje upućene pripadnicima Parade ponosa biti ispitane.“

portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić, Kurir, 6. 10. 2010. godine

Nakon toga portparol Tužilaštva je pozvao građane da se suzdrže od nasilja povodom održavanja Parade ponosa. On je najavio da će centar Beograda biti pokriven video nadzorom, te da će Tužilaštvo moći lako da identifikuje potencijalne nasilnike.

Tokom održavanja Parade u centru grada došlo je do nereda, a Zorić je najavio da će sve osobe koje su pravile nerede biti privedene.

„Niko nije jači od države. Tužilaštvo i policija će, pored već uhapšenih osoba, identifikovati sva lica koja su pravila nerede i napadala policajce i građane u Beogradu. Video kamere su zabeležile sve kritične događaje i video snimci nasilja će biti korišćeni kao dokaz u krivičnom postupku koje će Tužilaštvo inicirati. Tužilaštvo ce sigurno tražiti najstrožije kazne.“

Tanjug, 10. 10. 2010. godine

Slično obećanje nedavno je dao i ministar policije i došlo je do prvih hapšenja. Sada ostaje da vidimo koliko će Tužilaštvo brzo reagovati i kakve će kazne tražiti za nasilnike. Do tada Istinomer Zoriću daje ocenu „radi se na tome„.

Naslovna fotografija: FoNet/ Zoran Mrđa