Podrška Paradi ponosa!

Lider DS o pravima LGBT osoba.(gsa.org.rs, 10.3.2014. godine)
"Narodni poslanici iz našeg poslaničkog kluba su učestvovali u dijalogu o temi održavanja Parade, dali smo svoju podršku i stali iza ustavnog prava na slobodno okupljanje. Demokratska stranka je podržala i podržavaće pravo na slobodu okupljanja.”

Predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas je u upitniku Gej strejt alijanse o ljudskim pravima LGBT osoba odgovorio da će prioriteti u parlamentu biti „sprovođenje propisa i kontrola rada izvršne vlasti na obezbeđivanju prava LGBT zajednice garantovanih Ustavom i zakonima“.

Međutim, Đilas je, ne tako davno, iznosio drugačije stavove.

“Svačije seksualno opredeljenje je privatna stvar i po mom mišljenju treba da ostane u okviru četiri zida. Ne vidim razlog zašto bi neko na taj način pokazivao seksualne sklonosti. Takođe, osuđujem što pripadnici ekstremnih organizacija, zarad „čistote srpstva“, kamenuju i napadaju te ljude. To uvek pošalje pogrešnu sliku o gradu, kako smo netolerantni i necivilizovani. Bojim se da će uz svu aktivnost policije biti teško zaštiti učesnike parade. Smatram da takve manifestacije treba izbegavati.”
Večernje novosti, 2. 8. 2009. godine

Pred održavanje Parade ponosa 2011, Đilas je izjavio da Srbija ima većih problema od održavanja Parade ponosa i da on nikada neće podržati bilo koju manifestaciju koja može da ugrozi bezbednost Beograđana.

„Ovo je zemlja u kojoj treba da se borimo za nova radna mesta, za prava naše manjine na Kosovu koja su ugrožena, ovo je danas zemlja u kojoj su neki ljudi primorani da rade u stranim kompanijama za 17.000 dinara, a mi već danima slušamo priče hoće li Gej parada biti održana ili ne.“
RTS, 18. 8. 2011. godine

I nakon što je te godine zabranjena najavljena Parada ponosa, Đilas je izneo sličan stav.

„Smatram da ne postoji nikakav razlog da se bilo gde u Beogradu održava manifestacija poput Parade ponosa. Imam krajnje negativan stav i da je to odluka koju donesi gradonačelnik, kao u nekim drugim gradovima sveta, dok sam ja gradonačelnik ne bi bilo takve manifestacije.“
(B92, 2. 10. 2011. godine)

Đilas je istakao da su njegovi lični stavovi bliži stavovima „Dveri“ nego LGBT organizacija.

„Moji lični stavovi su bliži stavovima gospodina (Vladana) Glišića i ja to ne krijem.“
B92, 2. 10. 2011. godine

Nedoslednost lidera DS-a.

Naslovna fotografija: Istinomer/ Zoran Drekalović