Podatke o donaciji i nabavci iz Kine dobićete u ponedeljak

Ministar finansija o podacima o donaciji i nabavci iz Kine (Tanjug, 10. 4. 2020.)
18. 4. 2020.
Teme / Ocene: Neispunjeno
„Vrednost donacija i sa druge strane vrednost obavljenih nabavki, do ponedeljka ćete dobiti, to nikakav problem nije.“

Danas je tačno nedelju dana održavanja konferencije za novinare, bez novinara. Na poslednjoj uobičajenoj konferenciji, onoj održanoj 10. aprila, novinarka Istinomera postavila je ministru finansija Siniši Malom pitanje o novčanoj vrednosti donacije dobijene iz Kine, kao i kolika je vrednost sredstava koje smo kupili od njih.

Odgovor Malog nije sadržao nijedan broj, ali jeste rok „do ponedeljka“ i izvinjenje što nema svaku cifru u glavi.

Donacije iz Kine, ako Vam nije problem, ja iz glave nemam tu informaciju. Dakle, vrednost donacija i sa druge strane vrednost obaljevnih nabavki do ponedeljka ćete dobiti, to nikakav problem nije“, zvučao je obećavajuće njegov odgovor.

 

 

Ipak, ispostavilo se da negde problem postoji.

Tog ponedeljka na e mail adresu novinarke Istinomera nije stigao nikakav odgovor. Nakon što se ni dan nakon toga u Ministarstvu finansija nisu javljali na telefone, novinarka je pokušala da kontaktira i direktno ministra Malog, koji je njen poziv odbio, a poruke ignorisao. Posle toga, pitanje je bilo poslato i na Instagram profil kada je ministar odgovarao na pitanja u vezi sa ekonomskim merama preduzetim po pitanju virusa korona.  

Ministrov odgovor čekali smo 7 dana, međutim ništa. Zbog informacije koje smo ostali uskraćeni, kao i neodržanog obećanja da će nam do ponedeljka, odnosno 12. aprila, biti dostavljen odgovor, ministar finansija Siniša Mali za ovo obećanje od tima Istinomera dobija ocenu – neispunjeno.

 

*Istinomer je deo CoronaVirusFacts alijanse koju čini više od 100 fektčeking medija koji se bore protiv dezinformacija u vezi sa pandemijom COVID-19. Više o radu alijanse pročitajte ovde.

 

Naslovna fotografija: Zoran Drekalović