Početkom 2019. bićemo skinuti sa (crne) liste zbog pranja novca

Ministar policije o skidanju Srbije sa “crne liste” Međunarodne organizacije za borbu protiv pranja novca i finansiranje terorizma. (Tanjug, 10. 9. 2018.)
„Očekujem da ćemo sa te liste (FATF) biti skinuti početkom naredne godine i da će tada, na konferenciji FATF, biti konstatovan napredak Srbije u oblastima sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.“

Da je Srbija stavljena na listu zemalja sa „strateškim nedostacima“ u sistemu borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma Međudržavnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF – Financial Action Task Force), objavljeno je krajem februara prošle godine. Pored Srbije, na istoj listi tada su se našle i Etiopija, Irak, Šri Lanka, Sirija, Trinidad i Tobago, Tunis, Vanuatu i Jemen. Odluku o tome da Srbija bude stavljena na takozvanu „crnu listu“ FATF-a, doneta je nakon pregleda usklađenosti sa standardima u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma. 

*
Ministar Nebojša Stefanović / Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Iako se vest da je Srbiji na “crnoj listi” pojavila u februaru, premijerka Ana Brnabić je o tom problemu progovorila tek nakon nekoliko nedelja. Tako je u martu prošle godine na pitanje “Insajdera” zbog čega se Srbija našla na “crnoj listi”, premijerka odgovorila da je takva odluka „politički motivisana“ i da su SAD bile te koje su insistirale na tome da se usvoji izveštaj prema kojem je Srbija nesigurna zemlja u toj oblasti. Brnabić je rekla i da je FATF taj izveštaj “pripremio pre više od godinu dana”, kada je identifikovao „određene strateške nedostatke“, a da je Srbija u međuvremenu ispunila 35 od 40 preporuka tog tela i usvojila šest sistemskih zakona protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Ocenu da je stavljanje Srbije na “crnu listu” “politička stvar”, nakon premijerke ponovio je i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. On je u septembru prošle godine izjavio da je Srbija “ispunila sve kriterijume FATF-e”, te da očekuje da ćemo sa te liste biti skinuti početkom 2019. i da će tada “biti konstatovan napredak Srbije u oblastima sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma”.
Međutim, uprkos tvrdnjama ministra policije da su ispunjene sve preporuke, FATF je u oktobru prošle godine uradio reviziju, nakon koje je Srbija ostala na “crnoj listi“ zemalja sa sistemskim manjkavostima u borbi protiv terorizma i pranja novca. FATF je i tada ostao pri oceni iz februara prošle godine da Srbija i dalje predstavlja rizik za međunarodni finansijski sistem. U međuvremenu, sa “crne liste“ skinuti su Irak i Vanuatu.
*
Screenshot FATF

To se nije promenilo ni nakon poslednje procene napretka u februaru ove godine. Najvažnija svetska institucija za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma tada je na svom sajtu objavila izveštaj u kom je Srbija i dalje na listi zemalja sa “strateškim manjkavostima”. U društvu sa Srbijom našli su se i Bahami, Bocvana, Kambodža, Etiopija, Gana, Pakistan, Šri Lanka, Sirija, Trinidad i Tobago, Tunis i Jemen. 

Budući da je Srbija i dalje na “crnoj listi”, odnosno na listi zemalja sa strateškim nedostacima u sistemu borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma Međudržavnog tela za borbu protiv pranja novca, a da je ministar policije izjavio da očekuje da ćemo sa te liste biti skinuti početkom 2019, Nebojša Stefanović za ovu izjavu dobija ocenu “neispunjeno”.
Komentarišući nepromenjen status Srbije, šef kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Sebastijan Sosa nedavno je upozorio da ukoliko se takav status bude prolongirao da će to imati za posledicu i “opadanje poverenja investitora i stvaranje nesigurne sredine za ulaganje”. On je za Insajder objasnio da je Srbija i dalje na “crnoj listi” jer je “FAFT video da je primena preporuka prespora”.
Naime, da bi bila skinuta sa “crne liste” FATF-a, Srbija mora da dokaže da se usvojeni antikorupcijski zakoni primenjuju i u praksi. Da li će Srbija biti skinuta sa problematične liste videćemo u junu, kada FATF treba da uradi novu procenu napretka Srbije u ispunjavanju preporuka tog tela.

Naslovna fotografija: FoNet/Zoran Mrđa