Platni razredi od januara 2019.

Predsednica Vlade Srbije o uređenju plata u javnom sektoru. (TV Studio B, 31. 7. 2018.)
“Ja očekujem da i to Vlada predloži Skupštini i da od januara 2019. godine imamo konačno i platne razrede u javnom sektoru, a to je nešto o čemu su resori već počeli da razgovaraju sa sindikatima.“

O jednakim platama zaposlenih u državnoj službi koji rade isti posao, vlast govori već četiri godine i isto toliko obećava uvođenje platnih razreda. Još je 2014. tadašnja ministarka državne uprave Kori Udovički obećala uvođenje platnih razreda do 1. januara 2015. godine. 

*
Foto: Istinomer / Zoran Drekalović

Zatim je njena naslednica u ministarskoj fotelji, a današnja premijerka, Ana Brnabić na proleće 2017. obećala funkcionisanje novog sistema od 2018, da bi isto to nekoliko meseci kasnije ponovio i aktuelni ministar državne uprave Branko Ružić. 

Kada je postalo očigledno da od uvođenja platnih razreda u ovoj godini nema ništa, predstavnici vlasti dali su nov rok – januar 2019. Tako je Brnabić, ali sa premijerske pozicije, krajem jula ove godine izjavila:
  
“Ja očekujem da i to Vlada predloži Skupštini i da od januara 2019. godine imamo konačno i platne razrede u javnom sektoru, a to je nešto o čemu su resori već počeli da razgovaraju sa sindikatima.“
Međutim, početkom ovog meseca, bez ikakvog prethodnog objašnjenja iz Vlade, Službeni glasnik objavio je da se odlaže primena Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru i o Zakonu o zaposlenima u javnim službama, koja je bila predviđena od januara iduće godine. Na taj način je za još godinu dana, to jest do 1. januara 2020, odložena i primena propisa o platnim razredima.
 
Dakle, samo tri meseca posle obećanja predsednice Vlade Srbije da će platni razredi biti uvedeni od 1. januara 2019, Vlada je taj rok prolongirala na 2020. godinu, zbog čega premijerka za ovu izjavu dobija ocenu “nedosledno”.
 
Istinomer je pitao premijerku zašto je još jednom pomeren rok i prekršeno obećanje o platnim razredima, a iz njenog kabineta su nam, između ostalog, odgovorili sledeće:

“Na poslednjoj sednici vlade odlučeno je da je neophodno uraditi dodatne finansijske analize tokom sledeće godine, kako bi reforma dala pun efekat od samog početka svoje primene, početkom 2020. godine. Ovakva odluka pre svega počiva na uvažavanju svih potreba zaposlenih javnih službi, a ne ugrožavajući dostignutu fiskalnu stabilnost.”

Oni koji prate ovu tematiku, smatraju, međutim, da je za četiri godine, koliko se obećava uvođenje platnih razreda, vlast imala sasvim dovoljno vremena da sprovede reformu sistema plata u javnom sektoru.

“To obrazloženje da im treba još vremena jednostavno ne pije vodu”, kaže za Istinomer Milan Ćulibrk, ekonomski novinar i glavni urednik nedeljnika NIN, dodajući da “nešto ozbiljno nije u redu” ako za četiri godine vlast nije uspela da izračuna efekte platnih razreda.

“Zna se koliki može da bude udeo plata u javnom sektoru bruto domaćem proizvodu, to je negde oko osam odsto. Drugi problem je što mi nemamo još uvek precizan broj zaposlenih u javnom sektoru, nemamo sistematizaciju radnih mesta da mi znamo ko gde radi. Ovde imate ljude koji imaju primanja po četiri ili pet osnova – po osnovu toga što rade za državu, a s druge strane su u nadzornim odborima raznih javnih preduzeća ili nekih ustanova, tako da tu više bog otac ne zna šta se stvarno dešava“, kaže Ćulibrk.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost” Zoran Stojiljković u izjavi za Istinomer naglašava da je uvredljivo što je vlast, posle višemesečnih razgovora i pregovora sa sindikatima, odustala od uvođenja platnih razreda od iduće godine, a da su sindikalci to saznali iz medija.

“Nije lako doneti perfektan sistem u kojem ste za jednak rad jednako plaćeni bez obzira na kom ste mestu u javnoj administraciji ili u javnim službama, razumljivo je da to ne može u nekom roku da se uradi, ali dve stvari su problematične. Prvo što to radite od 2014. u istoj političkoj formaciji i drugo što izlazite iz pregovora, a da o tome one sa kojima ste pregovarali niste uopšte ni obavestili. To je neka vrsta javnog šamara koji ste uputili onima sa kojima pregovarate i, ako ste na evropskom putu, unižavanje evropskih vrednosti i institucije socijalni dijalog”, zaključuje Stojiljković.

Naslovna fotografija: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević