Platio sam tri i po hiljade evra kazni u skupštini

Šef poslaničke grupe naprednjaka o iznosu kazni koje je platio u Skupštini Srbije. (N1, 29. 11. 2016. godine)
“Naplaćao sam se novčanih kazni kada je predsedavala gospođa Gordana Čomić. Što bi rekao naš narod, brat bratu, jedno tri i po hiljade evra sam platio novčanih kazni.”
Odgovarajući na pitanje novinara da li je on ili neko iz vladajuće koalicije zbog svog ponašanja zaslužio opomenu u Skupštini Srbije, šef poslaničke grupe naprednjaka Aleksandar Martinović rekao je da je to pitanje procene predsedavajuće Maje Gojković. On je zatim dodao da se naplaćao novčanih kazni kada su na vlasti bile demokrate i da SNS “vlada sto godina” ne bi mogli da dostignu taj nivo kažnjavanja.
Za četiri godine vladavine demokrata, Martinović je platio kazne u iznosu od 1.153 evra – tri puta manje od iznosa koji je naveo. (Uzimajući u obzir kurs evra Narodne banke Srbije na dan kad je nadležni skupštinski odbor odlučivao o visini novčane kazne shodno izrečenoj meri). Zato lideru naprednjaka u Skupštini sleduje ocena neistina. (videti tabelu ispod).
Podsećamo, Martinović je izabran za narodnog poslanika 2007. godine u VII sazivu Skupštine Srbije (14. februar 2007 -11. jun 2008. godine) na listi Srpske radikalne stranke. Imao je poziciju zamenika šefa poslaničke grupe SRS. Bio je zatim poslanik i u sledećem VIII skupštinskom sazivu (11. jun 2008 – 31. maj 2012. godine) kada je predsednica Skupštine bila Slavica Đukić Dejanović, a Gordana Čomić potpredsednica zajedno sa Natašom Jovanović, Božidarom Delićem, Nikolom Novakovićem, Rajkom Obradovićem i Juditom Popović.
Nakon parlamentarnih i predsedničkih izbora 2012. godine na kojima Srpska radikalna stranka nije uspela da pređe cenzus (dobila je 4,6 odsto glasova), Martinović se povukao sa funkcija nezadovoljan stanjem u stranci, da bi 4. jula 2012. godine postao član Srpske napredne stranke (SNS). Nakon vanrednih parlamentarnih izbora, marta 2014. godine izabran je za narodnog poslanika na listi SNS.
Za ocenu njegove izjave relevantni su VII i VIII skupštinski saziv tokom kojih je na vlasti bila Demokratska stranka, a Martinović bio poslanik. Prema podacima koje je Istinomeru dostavila Skupština Srbije, u kratkom sedmom sazivu Martinović nema nijednu novčanu kaznu, već su zbog jedne opomene kaznom od 3.000 dinara kažnjeni samo Rajko Đurić, Nenad Čanak i Dragan Todorović. 
U narednom osmom sazivu (2008-12) koji je trajao četiri godine, predsednik Narodne skupštine je zbog povrede reda na sednicama, poslanicima izrekao ukupno 207 mera, i to su sledeće mere:  jedna opomena, dve opomene, oduzimanja reči i mera udaljavanja. Među kažnjenim poslanicima najviše je sadašnjih i bivših članova Srpske radikalne stranke. Od 207 mera, tačno pola izrečenih mera je jedna opomena, u 53 slučaja predsednik skupštine je izrekao meru udaljavanja narodnog poslanika, dok je u devet slučajeva predsednik kaznio poslanike oduzimanjem reči. 
Evidencija Narodne skupštine pokazuje da je Martinoviću izrečeno 11 kazni. Prema tadašnjem poslovniku Skupštine Srbije, za jednu opomenu izricala se kazna od 3.000 dinara (od 30 do 45 evra u zavisnosti od kursa evra u periodu 2008-2012), za dve opomene 8.000 dinara, 16.000 dinara za izrečenu meru oduzimanja reči i 32.000 za izrečenu meru udaljavanja sa sednice.  
Danas se za jednu opomenu poslaniku izriče kazna u visini 10 odsto osnovne plate ili 6.829 dinara (55,5 evra)  a za dve opomene 20 odsto od osnovne plate ili 13.659,55 (110 evra). Ako predsednik Skupštine izrekne meru oduzimanja reči, poslaniku sledi kazna od 40 odsto od osnovne plate ili 27.319.10 dinara (222 evra), dok mu za udaljavanje sleduje 50 odsto osnovne plate. 
Preuveličavanjem iznosa kazni koji je navodno on platio, Martinović sugeriše da aktuelna predsednica skupštine Maja Gojković manje kažnjava poslanike nego što je to bilo u vreme kada su na vlasti bile demokrate, a on bio poslanik Srpske radikalne stranke. 
Ako se pogleda spisak kažnjenih poslanika u aktuelnom 11. sazivu, vidi se da je Maja Gojković za samo nekoliko meseci jesenjeg zasedanja 2016. izrekla 26 kazni, a kažnjeno je 17 poslanika. Odlukom odbora za administrativno-budžetska pitanja ovi poslanici će morati da plate ukupnu kaznu od 349 hiljada dinara ili skoro 2.900 evra. Dakle, ako se nastavi ova dinamika kažnjavanja poslanika, uz pretpostavku da će ovaj skupštinski saziv potrajati četiri godine, Maja Gojković bi izrekla barem isto kazni kao njena koleginica iz redova socijalista Slavica Đukić Dejanović koja je bila predsednica Skupštine od 2008. do 2012. godine. 
Istine radi, taj VIII saziv je u poređenju sa aktuelnim XI, obeležio priličan broj incidenata, fizičkih obračuna i neprimerenih reagovanja poslanika u Skupštini Srbije zbog čega je veliki broj  poslanika udaljen iz sale. Čak je pala i krv 12. februara 2009, jer je radikal Srboljub Živanović razbio nos poslaniku SNS-a Igoru Bečiću. 
Čomićeva je, na primer, predsedavala sednicom 1. aprila 2009. kada je udaljila iz sale skoro ceo poslanički klub radikala, njih 48, jer su najpre odbijali da sednu na predviđena mesta u skupštinskoj sali, a zatim su uzvikali „Živela Srbija“ i „Sloboda Šešelju“, dok je tadašnji ministar  za zaštitu životne Oliver Dulić obrazlagao zakon o državnim obeležjima. To je svakog radikala pojedinačno koštalo 32.000 dinara ili u ono vreme 338 evra.
Incident se desio i kada je radikalka Gordana Pop Lazić 26. novembra 2009. skinula cipelu u sali i njome gađala tada predsedavajuću Gordanu Čomić, uz obrazloženje da nije zadovoljna načinom na koji vodi sednicu. 
Takvih radikalnih ekscesa u aktuelnom sazivu nije bilo: poslanica DJB Tatjana Macura zaradila je najstrožu kaznu – meru udaljavanja – jer je najpre s mesta dobacivala “sram vas bilo” Marijanu Rističeviću koji je tokom izlaganja pokazivao slike golih žena. Zatim je Macura Rističevića, prema rečima predsednice Maje Gojković, navodno pljunula i psovala mu majku.