Plan za bolju privredu Vojvodine

Pokrajinski sekretar za privredu o planu za podsticaj vojvođanske privrede. (Tanjug, 9. 8. 2012. godine)
„Plan za unapređenje privrede i preduzetništva u Vojvodini biće sačinjen do kraja septembra (2012.) i neće biti obelodanjen dok se ne konsultuju sve institucije koje imaju dodirnih tačaka sa tim oblastima.“

Odmah nakon formiranja Vlade Vojvodine, sekretar Vasin je najavio mere za podsticanje razvoja privrede i preduzetništva. Kako je on tada najavio, plan će biti koncipiran u dva dela. U jednom delu će republičkoj vladi biti sugerisano šta privrednici i sindikati u Vojvodini traže, dok će u drugom delu biti konkretne mere koje može preduzeti Vlada Vojvodine u okviru svojih nadležnosti.

Umesto plana, Vasin je 20. 11. 2012. godine predstavio Program za poboljšanje stanja u oblasti privrede, preduzetništva i zanatstva u AP Vojvodini. Program se sastoji iz tri dela. Prvi deo obuhvata ocenu stanja privrede u Srbiji, drugi je program Vlade Vojvodine za poboljšanje privrednog ambijenta, a treći deo se odnosi na finansijske i logističke podsticaje pokrajinske vlade shodno nadležnostima. Vasin je istakao da javna rasprava o ovom aktu traje do 15. decembra i da će predlog dokumenta biti upućen privrednicima, sindikatima, republičkim ministarstvima i drugim. Na pitanje novinara Istinomera šta se dešava sa planom i kada će biti gotov, u sekretarijatu nisu imali odgovore.

Da sumiramo. Objavljen je program, a ne plan. Rok za njegovo pojavljivanje je prekoračen za mesec i po dana. Dokument se sastoji iz tri, a ne dva dela i delimično se onakvi kako ih je pokrajinski ministar opisao. Odeljka koji se odnosi na sugestije republičkoj Vladi nema, ali ima ocene celokupnog privrednog ambijenta u državi. Iako nije urađeno kako je Vasin najavio, sličan dokument je pripremljen. Stoga dobija ocenu „skoro ispunjeno“.