Pilot je mogao da izabere gde će da spusti helikopter

Ministar odbrane o lokaciji za sletanje helikoptera Vojske Srbije koji je pao blizu Surčina. (TV Pink, 16.3.2015. godine)
"Izbor je kontrole leta i pilota samog. Znači, i Batajnica. Mogao je da se vrati u Mladenovac, mogao je da se vrati u Požarevac, mogao je da izabere on u tom trenutku tamo, takođe, gde bi mu kontrola leta mogla da omogući da dođe do toga. I nemojmo da ulazimo upravo u to, to su sada naša razmišljanja šta se desilo i zašto je pilot izabrao da tri puta pokuša da sleti na sam aerodrom “Nikola Tesla”, to će istraga da kaže. Imao je mogućnosti, imao je alternative."

Nakon nesreće u kojoj se helikopter Vojske Srbije, koji je prevozio bebu iz Raške u Beograd, srušio 13. marta u blizini aerodroma „Nikola Tesla“ i tom prilikom stradalo je sedam osoba, ministar odbrane je izjavio da je pilot imao mogućnost da izabere na koju lokaciju će da sleti.

Međutim, u Izveštaju Komisije RV i PVO navodi se da „kontrolor leta posadi saopštava da je kompletan prihvat bebe organizovan na aerodromu „Nikola Tesla“.“ Nakon toga, „posada potvrđuje i traži instrukciju za sletanje na aerodrom ‘Nikola Tesla’.“

Izveštaj

„Vođa posade javlja AKL Lađevci da je poleteo i nastavlja let prema VMA na 1800m po QNH pritisku. Po instrukciji AKL Lađevci posada prelazi na rad sa Prilaznom Beograd. Nakon javljanja Prilaznoj Beograd posada dobija informaciju od kontrole da očekuju sletanje na a. „Nikola Tesla“, nakon čega posada saopštava da im je destinacija VMA. Dobija odgovor da je mesto sletanja aerodrom „Nikola Tesla“, ali posada i dalje insistira za sletanje na VMA i traži podatke o meteo situaciji. Nakon dobijanja informacija posada saopštava da će zbog vidljivosti imati problema da sleti na Banjički vis (VMA) i da bi išao na sletanje po ILS-u na aerodrom Batajnica, nakon čega bi preleteo na Banjički vis. Kontrola mu saopštava da nastavi prema Beogradu. Posada ponovo saopštava da nastavlja direktno prema Banjičkom visu i da će ukoliko bude imao uslove izvršiti vizuelno sletanje, a ako nema uslova da ide po ILS aerodroma Batajnica, a posle toga vizuelno na Banjički vis.“