Papa nikad da nam dođe

Predsednik Srbije o pozivu papi prilikom prve posete Vatikanu. (Beta, 29. 9. 2005. godine)
„Svi zajedno radimo na ispunjavanju svih uslova da do posete pape Srbiji dođe. Da bi papa došao u jednu zemlju, moraju biti obavljeni svi razgovori i na verskom i na državnom nivou.“

Prilikom sledeće posete Vatikanu, četiri godine kasnije, predsednik Srbije ponovo je pozvao papu da dođe u Srbiju, iako zna da poglavar rimokatoličke crkve ne odlazi u državničke posete i da to je to razlog zbog kojeg papa već godinama ne stiže u Srbiju. Prava prilika da prvi čovek katoličke crkve dođe u Beograd, po Tadiću sada je – 2013. godine.

„Što se tiče države Srbije, taj poziv ostaje otvoren i saglasio sam se sa papom Benediktom XVI da bi vreme obeležavanja Milanskog edikta, 2013. godine, bilo idealno vreme za tu posetu.“

Tanjug, 14. 11. 2009. godine

Ambasador Srbije pri Svetoj Stolici, Vladeta Janković, podsetio je još pre Tadićeve posete da je poziv papi da dođe u Srbiju upućen još pre nekoliko godina i da papa Srbiju može da poseti kao državnik, ali da praksa Svete stolice nalaže da on u posete odlazi samo kao verski poglavar, a ne kao šef države, te da je za njegovu posetu nekoj zemlji presudno važna odluka većinke verske zajednice u toj zemlji. Janković nije želo da ulazi u to, kakav je stav SPC.

Da li predsednik očekuje da se papa predomisli ili ga je pozvao iz čiste kurtoazije, tek Istinomer zaključuje da se na ovom problemu već četiri godine radi bez vidljivih pomaka. S obzirom na to da poglavar rimokatoličke crkve ne odlazi u državničke posete ostaju još četiri godine za dogovor sa SPC.