Otkazi za činovnike u februaru

Ministarka finansija o smanjenju administracije (Beta/B92, 28. 12. 2009. godine)
„Od februara iduće godine biće manje zaposlenih u javnom sektoru. Predviđen je odlazak 8.500 ljudi.“

Prema sporazumu koji je napravila s MMF-om Vlada Srbije obavezna je da otpusti više od osam hiljada činovnika u administraciji. Sva ministarstva dostavila su krajem godine spiskove sa viškovima zaposlenih, ali se na tome, praktično, stalo.

Izvor: Blic

Do sredine februara tek tri ministarstva su dobila nove sistematizacije radnih mesta i krenula sa smanjenjem broja zaposlenih. U Ministarstvu ekonomije višak je bilo 70 službenika, u Ministarstvu trgovine njih 67, dok će Ministarstvo državne uprave čak otvoriti i nekoliko novih radnih mesta. Početkom marta, od 25 ministarstava, Vlada je usvojila novu sistematizaciju za njih osam, a otkazi se, po svemu sudeći, pomeraju do daljnjeg.

Da stvar bude još tragičnija podela otkaza se, u znatnom broju slučajeva, svela na selidbu „prekobrojnih“ iz jedne institucije u drugu. Upravo to urađeno je i u Dragutinovićkinom ministarstvu.

Mi, praktično, imamo samo 13 ljudi viška, jer je preostalih 13 već u proceduri prelaska u Viši prekršajni sud„. (Zoran Ćirić, portparol Ministarstva finansija, Večernje novosti, 01.03.2010. godine)

Zbog roka koji je probijen, zanemarljivog broja otkaza koji su podeljeni, kao i zato što su u pitanju „kozmetičke“ promene, Istinomer Diani Dragutinović daje ocenu „neispunjeno obećanje“.

Hvala vam na interesovanju za naše sadržaje.

Verujemo da istina nema cenu i da svaki građanin ima pravo da bude informisan na temelju činjenica i zaštićen od uticaja lažnih vesti, dezinformacija i manipulacija koje sprovode politički i drugi centri moći.

Da se ne lažemo, nije lako opstati kao nekomercijalni i nezavisni medij u Srbiji.

Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad. Svaka donacija, makar i u simboličnom iznosu, za nas je veliko ohrabrenje.