Diana Dragutinović

Datum rodjenja: 6. 5. 1958.
Stranka: vanstranačka "ličnost" | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 6. 5. 1958.
Stranka: vanstranačka "ličnost" | Svi akteri
Mesto:

Rođena je 1958. u Beogradu. 

Završila je Petu beogradsku gimnaziju i muzičku školu. Upisala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti, ali je na nagovor porodice rešila da ipak studira ekonomiju gde je diplomirala, magistrirala i doktorirala, a kasnije je i predavala u istoj instituciji. Usavršavala se u prestižnim školama i univerzitetima Engleske i SAD, Svetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu.
Profesionalnu karijeru započela je u nekadašnjem Institutu za ekonomiku industrije u Beogradu, potom u Centru za ekonomske studije CES MECON, odakle 2000. godine prelazi na Ekonomski fakultet sa zvanjem docenta na predmetu Društveno planiranje, a u kasnijem periodu i na predmetu Teorija i planiranje privrednog razvoja.   
Član je srpskog ekspertskog tima za nacionalnu politiku zapošljavanja, a bila je i specijalni savetnik u Ministarstvu finansija i ekonomije od 2001. do 2002. godine, zatim je do 2004. godine radila kao specijalni savetnik Međunarodnog monetarnog fonda, da bi 2004. godine postavljena na mesto viceguvernera Narodne banke Srbije. Od jula 2008. godine obavljala je funkciju ministarke finansija. Sa tog mesta je razrešena početkom marta 2011. godine. 
Njen stric Branislav bio je predsednik Vlade Srbije od 1982. do 1986. godine, da bi posle Osme sednice bio sklonjen zbog toga što se nije priklonio struji Slobodana Miloševića. Njen otac je bio oficir jugoslovenske vojske i radio kao ađutant (pomoćnik) pokojnog hrvatskog predsednika, a tada generala JNA Franje Tuđmana, koji je od 1945. do 1960. službovao u Beogradu.
Autor je desetak monografija, udžbenika i više od pedeset studija od kojih mnoge za Svetsku banku, MMF i međunarodne institucije. 
Trenutno obavlja funkciju viceguvernera Narodne banke Srbije.