Ono što smo podržali ništa ne valja

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke o rezoluciji koja je predata UN.(Beta, 30. 7. 2010. godine)
„Srpska politika prema Kosovu doživeće nokaut u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija jer rezolucija koju će Srbija podneti nije pisana u saradnji sa evropskim partnerima i nema podršku za usvajanje.“

Posle mišljenja Međunarodnog suda pravde i poruka koje dobija iz sveta, Srbija verovatno ne treba da se nada bilo kakvom uspehu Rezolucije u UN, pa nije nužno biti Aleksandar Vučić da bi se to zaključilo. Ono što je, pak, mnogo intrigantnije jeste što je njegova partija pre samo nekoliko dana aktivno učestvovala u stvaranju iste te Rezolucije.

„Srpska napredna stranka je podržala predlog odluke Vlade Srbije o nastavku politike prema Kosovu i Metohiji, jer je Vlada Srbije prihvatila tri amandmana koja je predložila SNS, izjavio je večeras ranije šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić.

‘Naša tri amandmana čine ovaj dokument pravno valjanim’, rekao je Nikolić.“

B92, 27. 7. 2010. godine

Slaganje sa državnom politikom prema Kosovu naprednjaci nisu podržali samo amadmanima i glasanjem, već je njihov lider Tomislav Nikolić pristao na istoj sednici da bude emisar Ministarstva spoljnih poslova.

„Nikolić je rekao da javno prihvata da ga Srbija pošalje kao izaslanika da ubeđuje države koje poštuju politiku SNS, a koje su u dilemi da li da priznaju nezavisnost Kosova.“

B92, 26. 7. 2010. godine

Naprednjaci tada nisu uslovljavali da dokument treba da se piše sa evropskim partnerima, već je to bio stav političkih protivnika (LDP-a).
Nove informacije sigurno su dovele do Vučićevog otrežnjenja, ali su ga uterale u političku nedoslednost.