Odustajem od namere da utvrdim ko je vlasnik “Politike”

Premijer Srbije o vlasništvu u kompaniji "Politika". (Fonet, 3. 3. 2015. godine)
“Hajde vi meni ustanovite ko je vlasnik “Politike”, ko boga vas molim. Evo ja odustajem od toga da to ustanovim.”

Nakon izbora 2012. godine lider SNS isticao je da će istražiti ko je kupio kompaniju „Politika“.

„Razbojnička otimačina „Politike“ obavljena je po direktnom nalogu vrha Demokratske stranke. Plašim se da su već obavili iste transkacije i o preuzimanju 50 odsto „Novosti“. Neka se više ne prave blesavi. Kriminal se neće tolerisati u ovoj zemlji. Državni organi preduzeće mere odmah po formiranju nove vlade.“
Večernje novosti, 19. 7. 2012. godine

Vučić je uskoro postao potpredsednik Vlade Srbije  i polovinom avgusta izjavio da će do kraja tog meseca biti poznato ko je i pod kojim uslovima kupio većinski paket kompanije “Politika”.

„Do kraja avgusta znaće se potpuna istina o kupovini ‘Politike’. Ista stvar urađena je i sa kupovinom ‘Novosti'“.
Kurir, 19. 8. 2012. godine

Vučić je sredinom septembra 2012. godine saopštio detalje o kupovini „Politike“ i „Novosti“. On je kazao da je kompanija „Farmakom“ bila prinuđena da preko ćerki firmi učestvuje u kupovini 50 odsto udela „Politike“.  Međutim, nakon toga javnost nije saznala zašto je država odustala od prava preče kupovine, ni po čijem je nalogu „Farmakom“ kupovao medije.

Posle dve godine, govoreći u Skupštini Srbije, sada kao premijer Vučić je istakao da vlasništvo u „Politici“ „niko živi ne može da ustanovi“.

„Što se tiče „Politike“, te sam podatke izneo još pre godinu i po dana šta se stvarno dogodilo. Uopšte nemamo rešenje, gospodine Živkoviću, zato što ova vaša stranka kada je vladala, oni su vladali tako da su pljačkali sve da Sveti Petar ne može da ustanovi ko je tu koga i u čije ime i za čiji račun pljačkao. Dakle, mi tu sada imamo nekoliko garanta, supervizora, žiranata. Da li Bogićević sada plaća Nemačkoj strani ili ne plaća? On kaže da plaća, Nemci kažu da ne plaća. (…) Moram da vam kažem da to niko živi ne može da ustanovi, jedino se nadam da ćemo u direktnim pregovorima sa Nemcima moći da izbegnemo nova suđenja i nove arbitraže, ali moram da vam kažem da se stvarno nimalo kriv ne osećam ni za situaciju u „Politici“, ni za situaciju u „Novostima“, jer tako su vični lopovi bili na vlasti da to niko živi, nema te arbitraže i tog suda koji to na kraju može da pohvata. Nadam se i obećavam vam da ćemo imati snage da to ustanovimo i da pokušamo da to klupko raspetljavamo. Da li ćemo u tome uspeti, ostaje da se vidi.“
Otvoreni parlament, 31. 7. 2014. godine

U martu 2015. na Biznis forumu na Kopaoniku, govoreći o malverzacijama u „Partizanu“ i „Crvenoj Zvezdi“, Vučić je naglasio da je finansijska situacija u ova dva kluba komplikovana, poredeći to sa vlasništvom u „Politici“. On je kazao da odustaje od toga da ustanovi ko je vlasnik ove kompanije.

Nedoslednost premijera Srbije.

Miroslava Milenović, članica Saveta za borbu protiv korupcije, u razgovoru za Istinomer je istakla da je „neprimereno da samo ljudi na vlasti znaju ko su pravi vlasnici pojedinih medija u Srbiji.“ Govoreći o nedavno objavljenom izveštaju Saveta o vlasničkoj strukturi i kontroli medija u Srbiji potvrdila je da “postoje najrazličitije vrste olakšica, otpisa ili različitog tretmana medija u plaćanju naknada i poreza. Nekima se toleriše dug, otpisuju naknade”.

 

Naslovna fotografija: FoNet/Zoran Mrđa