Uskoro istina o Politici i Novostima

Potpredsednik Vlade o prodaji „Politike“ i „Novosti“. (Kurir, 19. 8. 2012. godine)
„Do kraja avgusta znaće se potpuna istina o kupovini ‘Politike’. Ista stvar urađena je i sa kupovinom ‘Novosti'“.

Potpredsednik Vlade Srbije je polovinom avgusta najavio da će do kraja meseca biti u potpunosti poznato ko je i pod kojim uslovima kupio većinski paket kompanije „Politika“. On je dodao da će se znati i okolnosti pod kojim je kupljena kompanija „Novosti“.

Početkom septembra Vučić je postavio novi rok.

„Kada će priča o kupovini ‘Politike’ dobiti sudski epilog i šta će država da učini da bi zaštitila svoju imovinu u ‘Novostima’?
– Koliko danas ili sutra javnost će znati šta se desilo sa tri dnevna lista u Srbiji, među kojima je i vaša kuća. Poručujem jasno i glasno: država neće dozvoliti da njena imovina bude oteta i uništena. To se odnosi na ‘Politiku’ i na ‘Novosti’.“

Večernje novosti, 7. 9. 2012. godine

Sredinom septembra prvi potpredsednik Vlade Srbije saopštio je važne detalje o kupovine dve velike kompanije.

„Firma ‘Farmakom’ bila je prinuđena da preko ćerki firmi učestvuje u kupovini 50 odsto udela ‘Politike’. Vlasnik Farmakoma bio je primoran da učini uslugu najvećoj stranci u bivšoj vladi, objasnio je Vučić i ocenio da je reč o „političkom kriminalu uz ekonomske zloupotrebe“…I slučaj ‘Politika’ vodi do afere ‘Agrobanka’ – suma koja je nedostajala za kupovinu potiče iz kredita ‘Nove Agrobanke’ i ‘Privredne banke Beograd’. Prema Vučićevim rečima, novac iz kredita korišćen je u kupovini „Politike“ i potraživanju „Novosti“ i „Dnevnika“.

Prema njegovim rečima, ugovor o kupoprodaji 50 odsto vlasničkog udela u preduzeću ‘Politika’ novine i magazini zaključen je 29. juna 2012. godine između ‘Ist medija grupe’ iz Moskve i ‘Ost medija holdinga’ iz Beča kao prodavca, prema ceni od 4,7 miliona evra, od kojih je prodavcu isplaćeno četiri miliona evra, a ostatak od 700.000 kupac će isplatiti do 1. decembra 2014. godine.

Potpredsednik Vlade rekao je da je ‘Ist medija grupa’ kupila 50 odsto u vlasništvu ‘Politike’, a da je drugačija procedura sprovedena za kupovinu novosadske firme ‘Dnevnik Vojvodinapres’ i ‘Večernjih novosti’, gde su kupljena potraživanja koja su obezbeđena založnim pravom.

Vučić je naveo da je ‘Farmakom’ deo platio iz svog obrta i da su mu, kada više nije bilo sredstava, dati kredit iz državnih banaka, ‘Nove Agrobanke’ i iz ‘Privredne banke Beograd’, i da je zatim novac uplaćen za kupovinu ‘Politike’ i potraživanja ‘Novosti’ i „Dnevnika’. “

RTS, 17. 9. 2012. godine

Nakon toga ništa se više nije saznalo o tom slučaju; ni zašto je država odustala od prava preče kupovine, ni po čijem je nalogu Farmakom kupovao medije. 

Stoga, ocena „krenuli, pa stali“ za Aleksandra Vučića.