Odmori važniji od vrtića

Ministar prosvete o usvajanju važnog zakona do polovine 2009. godine (Press, 23. 4. 2009. godine)
„Nadam se da će novi zakon o predškolskom obrazovanju biti usvojen najkasnije do letnje pauze zasedanja.“

Ne samo da je ministar prosvete bio uveren da će novi zakon o predškolskom obrazovanju biti donet pre nego što poslanici odu na letnje odmore 2009, već je i istakao bitnost tog dokumenta.

„Nastojaću da što više dece bude obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem. Na taj način deca će pokazivati bolje rezultate u daljem školovanju i, u skladu sa tim, nadam se da će novi zakon o predškolskom obrazovanju uskoro biti predmet izjašnjavanja u Skupštini Srbije i da će biti usvojen najkasnije do letnje pauze zasedanja.“

Danas, 23. 4. 2009. godine

Tog dana predstavnici Samostalnog sindikata predškolskog obrazovanja Srbije okupili su se ispred zgrade Ministarstva prosvete zahtevajući hitno donošenje zakona o predškolskom obrazovanju. Ministar Obradović im je rekao da očekuje da će taj set zakona „biti usvojen najkasnije do sredine jula“ i naglasio da će posle donošenja tih zakona, uslediti i donošenje podzakonske regulative, kojom će biti rešavano i pitanje zarada zaposlenih u predškolskim ustanovama na jedinstven način u celoj Srbiji.

Međutim, ni do letnje pauze, niti do kraja godine zakon nije bio usvojen. To je učinjeno tek 23. marta 2010.

Svakako da je pohvalno što je zakon, na kraju, ugledao svetlost dana, ali s obzirom na nesklad priče o njegovoj važnosti i sporosti usvajanja Istinomer izjavu ministra prosvete ocenjuje kao neispunjeno obećanje.