Žarko Obradović

Datum rodjenja: 21. 5. 1960.
Stranka: Socijalistička partija Srbije | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 21. 5. 1960.
Stranka: Socijalistička partija Srbije | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen je 1960. godine u Beranama. 

Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, gde je kasnije magistrirao i doktorirao. 

Prvo zaposlenje našao je 1988. godine, kada je primljen u Gradski komitet Socijalističkog saveza. Od punoletstva je bio član Saveza komunista Jugoslavije, a od tridesete godine član je SPS-a. Najpre je bio u Gradskom odboru stranke. Vanredni je profesor na Megatrend univerzitetu, a pre stupanja na ministarsku funkciju bio je i dekan na Fakultetu za državnu upravu i administraciju tog univerziteta.

„A u veliku politiku sam ušao 1992. godine sa Nebojšom Čovićem, on je bio predsednik Gradskog odbora SPS-a, a ja sekretar.“ (Politika, 3. 1. 2010. godine).

U periodu od 1998. do 2000. godine bio je na funkciji zamenika ministra za lokalnu samoupravu u Vladi Srbije, a u prelaznoj Vladi od oktobra 2000. do januara 2001. godine obavljao je dužnost zamenika ministra za visoko obrazovanje. Od januara 2001. godine bio je narodni poslanik do stupanja na položaj ministra prosvete. Bio je predsednik i zamenik predsednika poslaničkog kluba SPS-a u Skupštini Srbije.

Zamenik je predsednika SPS-a od 2006. godine.

U julu 2008. postao je ministar prosvete. Početkom marta 2011. godine njegovom resoru je dodata oblast nauke.

Nastavio je da vodi isto ministarstvo i u Vladi formiranoj 2012. godine sve do avgusta 2013. godine kada je smenjen u rekonstrukciji zbog afere „Mala matura“.  

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine, ponovo je izabran za narodnog poslanika. I na redovnim parlamentarnim izborima 2020. godine ponovo mu je potvrđen poslanički mandat, kada je izabran sa izborne liste „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković Palma“.

U martu 2022, ukazom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, postavljen je za šefa stalne Misije Srbije pri OEBS i drugim međunarodnim organizacijama u Beču.