Objavićemo koliko je koštala vojna parada

Ministar odbrane o oragnizaciji vojne parade. (Danas, 15. 10. 2014. godine)
"Po završetku parade, znaćete koliko je novca i na šta potrošeno, jer nemamo razlog bilo šta da krijemo. Istakao bih da je taj novac već predviđen budžetom za ovu godinu."

Ministar odbrane je pred održavanje velike vojne parade u Beogradu 16. oktobra na pitanje novinara koliko košta organizacija svečanosti, odgovorio da će na to odgovor dati po završetku parade.

Međutim, ni posle tri nedelje odgovora nema.

„Nije izvesno ni da li će Ministarstvo odbrane izaći u javnost sa podacima o tome koliko je koštalo održavanje vojne parade 16. oktobra. Kako je Danasu rečeno u tom ministarstvu, ne postoji u ovom trenutku ni informacija o tome da li je gotov podatak o troškovima parade u zbiru, odnosno da li će uopšte i kada ona biti dostupna javnosti.“
Danas, 5. 11. 2014. godine

Neispunjeno obećanje ministra odbrane.

Ministarstvo odbrane ni nakon skoro dva meseca nema podatke o ceni vojne parade organizovane 16. oktobra! Na pitanje koliko je koštala vojna parada održana povodom 70 godina oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, Istinomeru je iz Ministarstva odbrane odgovoreno:

“Na osnovu pribavljenog izjašnjenja nadležne organizacione jedinice Ministarstva odbrane, podaci koji su predmet Vašeg zahteva biti poznati tek po izvršenju detaljnih analiza realizacije zadataka pripreme i izvođenja vojne parade.”

Ministarstvo odbrane

Jedini trošak Ministarstva odbrane za organizovanje vojne parade, povodom obeležavanja 70-godišnjice od oslobođenja Beograda, bio je za gorivo, kazao je 11. decembra ministar Gašić za dnevni list “Danas”.

„Nisu istinite tvrdnje da Ministarstvo odbrane krije podatke o tome koliko smo potrošili na organizovanje vojne parade. Ne mogu sada da vam preciziram datum objave podatka, ali to će se sigurno dogoditi. (…)Tražimo način da prikažemo neke troškove koje smo imali u redovnom planu. Ako smo predvideli da ove godine uradimo farbanje trideset tenkova, da li je to trošak parade? A, ofarbali smo trideset tenkova. Da li je trošak vojne parade to što smo svakako planirali da remontujemo određeni broj helikoptera? Da li je trošak parade to što smo imali određenu obuku vojniku? Sve smo to već imali u planu. Jedini trošak koji možemo direktno da vežemo za vojnu paradu bili su troškovi za gorivo. Sve ostalo su bile planirane aktivnosti za 2014. godinu“, napominje Gašić.
Danas, 11. 12. 2014. godine

On ističe da je grad Beograd platio „postavljanje bine i sve one ograde“, odnosno da Ministarstvo odbrane nije imalo taj trošak.

„Kako da pokažem da li mi je vojska danas jela u Vranju ili u Beogradu, da li je to trošak parade? Nemam potrebu nikome da se pravdam”.
Danas, 11. 12. 2014. godine