Novi Sad dobija atletsku dvoranu

Predsednik Vlade Vojvodine o izgradnji atletske dvorane u tom gradu. (Nacionalni građanski, 3. 3. 2008. godine)
„Izgradnjom hale u okviru studentskog grada Univerzitet bi dobio neprocenjivu vrednost na tržištu jer bi bio jedan od najatraktivnijih visokostručnih i obrazovnih centara u ovom delu Evrope.“

Planovi da Novi Sad, zajedno sa Univerzitetom, sagradi prvu, pravu i savremenu atletsku dvoranu bilo je uslovljeno dobijanjem organizacije Evropskog prvenstva za juniore u atletici 2009. godine. Ideja je bila da Univerzitet ustupi zemljište, a da pokrajina finansira izgradnju.

Pa, iako je Novi Sad dobio organizaciju Evropskog prvenstva, do realizacije nije došlo. Čak nije usvojena ni parcela gde bi se gradila dvorana, niti je projekat načinjen, a takmičenje je održano na Gradskom stadionu „Karađorđe“. Osim u krugu Novosadskog univezitetskog kampusa urbanisti su razmatrali lokaciju na uglu Bulevara despota Stefana i Balzakove ulice na Limanu 3, na parceli gde je i planiran sportski objekat, ali se i od toga odustalo.

Obećanje neispunjeno.

Sajmište imitira dvoranu

Umesto nove i trajne atletske dvorane, atletičari su nedavno dobili na korišćenje sajamsku halu koja je opremljena stazama i drugim borilištima i moći će da treniraju u njoj od 1. novembra do 1. marta. Za adaptaciju pokrajina je izdvojila 18,3 miliona dinara, Novosadski sajam je obezbedio deset miliona za rekonstrukciju instalacija, a troškove rada hale finansira grad sa 3,5 miliona dinara. Ispostavilo se, ipak, da uslovi za trening atletičara nisu odgovarajući.

„U dvorani ovih dana temperatura ne prelazi 15-16 stepeni Celzijusovih, dok je pre neki dan bilo još hladnije, oko 13 stepeni. Atletičari koji su najpre oduševljeno pojurili u novootvorenu halu, ubrzo su odustali jer je trećina radijatora isključena a vrata loše izolovana. Prema rečima njihovih trenera, tako niske temperature predstavljaju rizik po mišiće sportista, jer niske temperature smanjuju performanse. U hali vežbaju deca, koja ne skidaju trenerke, dok se vrhunski sportisti i dalje pripremaju u inostranstvu.“ (Radio 021, 25. 1. 2012. godine)