Novi platani za novi Bulevar

Gradonačelnik Beograda o sadnji novog drvoreda u Bulevaru kralja Aleksandra. (Blic, 28. 5. 2010. godine)
„Radovi na rekonstrukciji Bulevara biće gotovi prvog septembra, a odmah potom u oktobru počinje sađenje platana.“

Uprkos negodovanju i protestima Beograđana platani u Bulevaru kralja Aleksandra posečeni su početkom marta. Objašnjenje je bilo da je reč o bolesnim sadnicama koje mogu da budu i opasne, a za jesen je najavljeno sađenje novog drveća u najdužoj beogradskoj ulici.

„Uskoro će biti raspisan međunarodni tender za nabavku platana koji će u oktobru biti posađeni u Bulevaru kralja Aleksandra umesto posečenih stabala.“

Blic, 27. 5. 2010. godine

Krajem leta, kada je rekonstrukcija Bulevara bila pri kraju, stizale su prve potvrde da će ta ulica dobiti novi drvored.

„Prvi platan u Bulevaru kralja Aleksandra biće zasađen 15. oktobra.“

direktor JKP „Gradsko zelenilo“ Radovan Draškić, Blic, 25. 8. 2010. godine

Na tenderu za izbor ponuđača novih sadnica u septembru pobedila je belgijska firma „Arbor“, a sađenje platana najavljeno je za polovinu oktobra.

„Sadnja platana u Bulevaru kralja Aleksandra počeće sledeće nedelje, najverovatnije u ponedeljak 18. oktobra. Planirano je da se dnevno posadi od 15 do 20 sadnica, što znači da će kompletan drvored od 415 novih stabala biti zasađen, prema procenama, za 25 dana.“

Blic, 11. 10. 2010. godine

Nove platane su konačno počeli da sade 19. oktobra 2010, pa Istinomer obećanje gradonačelnika Đilasa ocenjuje kao „ispunjeno“.

Naslovna fotografija: FoNet / Beoinfo