Nova škola u Leštanima do septembra 2019.

Zamenik gradonačelnika Beograda o izgradnji škole u Leštanima. (Tanjug, 31. 7. 2018. godine)
“Najkasnije za tri nedelje počeće rušenje postojeće škole u gročanskom naselju Leštane, nakon čega će početi izgradnja nove škole u koju će đaci ući u septembru 2019.”  

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić posetio je krajem jula 2018. gročansko naselje Leštane, gde je razgovarao sa roditeljima koji su se okupili da bi saznali kada će biti izgrađena nova škola. Vesić je za RTS rekao da će Grad Beograd i Kancelarija za javna ulaganja uložiti skoro četiri miliona evra u izgradnju škole koja će, kako je dodao, imati mesta za 720 učenika, umesto sadašnjih 220. Prethodno, stanovnici Leštana su svoje nezadovoljstvo zbog neotpočinjanja obnove osnovne škole, koja je srušena u februaru 2018, iskazivali protestima i blokadom Smederevskog puta. Vesić je tada obećao da će u međuvremenu sva deca biti zbrinuta, odnosno da će ići u školu “Miloje Vasić” u Kaluđerici i to prevozom koji će organizovati Grad Beograd i opština Grocka.

Krajem avgusta 2018. sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak sa tadašnjim predsednikom opštine Grocka Dragoljubom Simonovićem prisustvovao je početku rušenja stare škole i najavio da će izgradnja početi do početka novembra.

Beoinfo, 31. 8. 2019. godine
“On je istakao da će sledeće godine đaci Grocke sedeti u učionicama nove škole, a da je za ovu školsku godinu Opština Grocka obezbedila besplatan prevoz za 200 dece do škole ‘Miloje Vasić’ u Kaluđerici, gde će ona biti izmeštena.”
Međutim, u martu ove godine Gak je saopštio da je izabran izvođač radova, dodajući da je za izvođača projekta vrednog 54,7 miliona dinara izabrana firma „Jadran“. Nadzor nad izgradnjom, vredan oko 16 miliona dinara, dodeljen je grupi firmi. Kako je saopšteno, izgradnju škole finansiraće Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, u okviru Programa Vlade Srbije za obnovu i unapređenje objekata u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, usvojenim 2016. godine. (Blic, 15. 3. 2019. godine)

Pet meseci kasnije, pred početak ove školske godine, gradski sekretar Gak je obišao je radove na izgradnji nove škole u Leštanima.

Beoinfo, 16. 8. 2019. godine
“Radovi na izgradnji nove škole u Leštanima su u punom jeku i sve protiče u najboljem redu i po planu. Ovo je najvažnija investicija u sektoru obrazovanja ove godine jer nam je ovde nova škola prekopotrebna, budući da je stara bila neuslovna – rekao je Gak.'

Nova škola, kako je istakao, prostiraće se na oko 5.500 kvadratnih metara, imaće fiskulturnu salu, najsavremenije kabinete, dva sportska terena za košarku i fudbal, što do sada ova škola nije imala. Dodao je da očekuje da nastavak radova takođe protekne u najboljem redu i izrazio nadu da će se sledeće školske godine u Leštanima prvaci upisati u modernu, novu školu. Do tada je organizacija nastave, u dogovoru sa roditeljima, već uhodana u školi ‘Miloje Vasić’ u Kaluđerici. To strpljenje će se i te kako isplatiti kada sledeće godine ovde budemo stajali ispred jedne od najmodernije opremljenih škola u Beogradu – poručio je Gak.”

Dakle, radovi na izgradnji škole u Leštanima su u toku, ali i pored najave da će učenici od ove školske godine nastavu pohađati u novoj zgradi, to se nije desilo. Zato obećanje Gorana Vesića ocenjujemo kao – neispunjeno.

Naslovna fotografija: Fonet, Beoinfo