Nova šansa za neizabrane sudije

Ministarka pravde o preispitivanju reizbora sudija. (Tanjug, 4. 2. 2011. godine)
„Krajem marta ili početkom aprila će otpočeti proces preispitivanja odluka o neizabranim sudijama i biće vremena da se ovaj posao obavi temeljito i transparentno.“

Ministarstvo pravde sprovelo je reizbor sudija i tužilaca u drugoj polovini 2009. godine u sklopu reforme pravosuđa. Uprkos negodovanju struke i neizabranih sudija ministarka pravde je tvrdila da je reforma uspešno sprovedena. Međutim, kritike su stigle i iz Evropske unije, a ministarka Malović je nedugo zatim najavila da će ipak biti sprovedena revizija odluka o neizabranim sudijama.

Dve komisije Visokog saveta sudstva započele su razgovore sa neizabranim sudijama polovinom juna.

„Do sada su određeni termini razgovora sa 34 neizabrane sudije do prvog jula, a naredni termini će biti zakazani nakon toga. Ročišta će se održavati svakog dana I biće otvorena za javnost. Dužina trajanja razgovora sa sudjiama nije unapred određena, već će zavisiti od slučaja do slučaja.“

predsednica prve komisije Mirjana Ivić, Danas, 15. 6. 2011. godine

Ukoliko komisije utvrde da neki sudija ispunjava uslove za obavljanje funkcije, predložiće VSS-u da taj sudija bude ponovo izabran i vraćen na posao.

Budući da je preispitivanje reizbora sudija počelo sa dva meseca zakašnjenja, a da će ceo proces trajati dugo, Istinomer obećanju ministarke Malović daje ocenu „radi se na tome“. Pratićemo, takođe, da li će ceo proces biti obavljen „temeljito i transparentno“, kako je to najavila ministarka pravde.