Ništa nisu ispunili

Potpredsednica Nove Srbije o predizbornim obećanjima Vlade. (Fonet, 18. 10. 2011. godine)
„Vlada Srbije do sada nije ispunila nijedno predizborno obećanje.“

U moru predizbornih obećanja vladajuće koalicije nije teško nabrojati neispunjena obećanja. Najupadljivija su svakako smanjenje broja nezaposlenih i to ni manje ni više nego za 200 hiljada, rast standarda građana, 1000 evra od besplatnih akcija javnih preduzeća, rast učešća prosečne penzije u prosečnoj plati, smanjenje poreza na zarade. Optimistična su bila i obećanja o članstvu u Evropskoj uniji, rokovima za sticanje statusa kandidata.

Potredsednica Nove Srbije je, međutim, zaboravila na neka obećanja koja je ova Vlada ispunila. Nedugo nakon formiranja Vlade uhapšen je haški optuženik Radovan Karadžić, a 2011. i preostala dva optuženika Ratko Mladić i Goran Hadžić, čime je Srbija ispunila obaveze prema tribunalu. U decembru 2009. godine Srbija je stavljenja na belu šengen listu. A, nedugo nakon formiranja, Vlada je uprkos nesuglasicama u javnosti, ratifikovala gasni aranžman sa ruskim Gaspromom, na šta se premijer obavezao i u ekspozeu. U cilju borbe protiv organizovanog kriminala premijer je najavio i donošenje Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom, a Skupštine je taj zakon usvojila u oktobru 2008. godine.

Iako je spisak neispunjenih obećanja Vlade duži od obećanja koja su realizovana izjava potpredsednice Nove Srbije da „nije ispunjeno nijedno obećanje“ nije istinita.