Beli šengen

Potpredsednik Vlade Srbije o roku za viznu liberalizaciju. (B92, 9. 5. 2009. godine)
„Naš cilj je da se do kraja godine donese odluka koja će staviti Srbiju na belu šengen listu.“

Pošto je Beograd obavio zadatke koje je EU tražila, Brisel je 30.11. ukinuo vize za građane Srbije, a odluka je stupila na snagu 19.12.2009. Od tog dana put Evropske unije mogu da pođu svi oni koji imaju biometrijske pasoše (osim građana s prebivalištem na Kosovu), a bez viza će moći da borave u zemljama EU najduže tri meseca.

Od maja, kada je Đelić dao obećanje, Srbija je ispunila skoro 50 reformi. Od nje se tražilo da pojača kontrolu granice sa Kosovom pod Rezolucijom 1244, saradnju sa Euleksom i kosovskom policijom, da osigura sveobuhvatnu proceduru izdavanja novih biometrijskih pasoša licima sa prebivalištem na Kosovu, kao i da efikasno primeni zakone o strancima i o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Takođe, Skupština treba da usvoji adekvatnu strategiju o migracionoj politici i strategiju za borbu protiv trgovine ljudima. Zbog toga analitičarka Evropske inicijative za stabilnost Aleksandra Štiglmajer napominje da ocenjivanje još nije završeno.

Verujem da će EU veoma pažljivo posmatrati kako se vizna liberalizacija primenjuje u praksi. Zato je važno da građani ove tri zemlje (Srbije, Makedonije i Crne Gore) ostave dobar utisak na EU i građane Unije, a za vlade je važno da nastave sa ispunjavanjem mape puta. U suprotnom EU će reći ovo je greška i to bi imalo loše posledice, posebno kada je reč o budućnosti daljeg širenja Unije i odnosima sa ovim zemljama.

B92.net, 30.11.2009. godine

Urednički tim portala Istinomer ocenjuje ovo obećanje kao ispunjeno.