Nisam mislio da treba slušati siledžije

Državni sekretar u Ministarstvu za kulturu i informisanje o napadu na novinara televizije N1 Nikolu Radišića (RTV, 14. 02. 2018. godine)
“Kad kažem ta druga strana, hajde da saslušamo i drugu stranu, pa sigurno nisam mislio hajde da vidimo sta ce siledžija reći, da li je tukao novinara ili ne.”
Nedavno gostovanje državnog sekretara u Ministarstvu za kulturu i informisanje Aleksandra Gajovića na radiju “Slobodna Evropa” u kome je pričao o pretnjama i napadima na novinare naišlo je na oštre kritike javnosti. Govoreći o verbalnom i fizičkom napadu na novinara televizije N1 Nikolu Radišića, Gajević je rekao da mu u tom slučaju nedostaje priča “druge strane”, kako bi stekao pravu sliku o samom događaju.
Nakon burne reakcije novinarskih udruženja, Gajović je u emisji “Pravi ugao” na RTV-u pokušao da se opravda za ovu, ali i pregršt drugih spornih izjava o nedavnim napadima na novinare. Na insistiriranje autorke emisije da gledaocima objasni odakle to da mu je potrebna i druga strana u situacijama kada je ugrožena bezbednost novinara, on je rekao da nije bio precizan i dodao da je, inače, samokritičan prema sebi.
“Jako sam dobronameran prema svim dobronamernim kritikama i mislim da je ovo dobra kritika za mene kao državnog sekretara, jer nisam bio najprecizniji kada sam to rekao. Naravno da ćemo uvek osuditi takvu vrstu pritiska i neprimerenog ponašanja prema novinaru, a kolegi Radišiću koji, inače, časno i dobro obavlja svoj posao, ja želim da tu stvar očisti do kraja i da mi kao Ministarstvo, apsolutno stanemo iza njega. Mi nikada nećemo siledziju štititi”, rekao je Gajević.
A potom je dodao da je ta sporna izjava rečena “na jedan neprimeren način”.
“Kad kažem ta druga strana, hajde da saslušamo i drugu stranu, pa sigurno nisam mislio hajde da vidimo šta ce siledžija reći, da li je tukao novinara ili ne. Nego, hajde da sačekamo postupak i ishod tog postupka, iz prostog razloga što mislim da javnost zaslužuje kompletnu informaciju”, rekao je Gajović povodom izjave koja je naljutila i novinare, ali i određen broj građana Srbije.
Da vidimo, međutim, šta je državni sekretar tačno rekao u intervjuu na radiju “Slobodna Evropa” i da li je njegova izjava bila neprecizna, kako sada tvrdi.
“Osuđujem svaki napad na novinara Radišića, s tim što moram da priznam da nisam baš potpuno informisan o kakvom napadu se radi, ako se to zaista desilo. Vi imate samo jednu stranu – da je on to doživeo. Ali pravi novinari i prave redakcije moraju imati i drugu stranu – da li su pohvatani ti. E mene interesuje njihova verzija, da li su to zaista uradili ili nisu. Naravno da ćemo svaki napad osuditi, ali ja volim da vidim na kraju, kad se podvuče crta šta iza tih napada stoji, ko stoji i da li stoji”, komentarisao je, tada, Gajović.
Osim što je izrazio sumnju da se napad zaista dogodio, predstavnik Ministarstva kulture i informisanja je decidno rekao da želi da čuje šta o tome imaju da kažu napadači, u slučaju da budu uhašeni. 
Šta je time mislio da kaže, ne možemo da znamo, ali je njegov komentar o napadu na Radišića bio više nego jasan ii precizan, zbog čega državni sekretar za izjavu “da nije sigurno mislio hajde da vidimo sta ce siledžija reći”, dobija ocenu “kratke noge”.
Inače, u spornom gostovanju sekretara, još lošije od Nikole Radišića, prošao je predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović. Naime, Gajović se nije zaustavio samo na sumnji da je Sejdinović zaista dobio pretnje smrću preko društvenih mreža, već se zapitao da li je možda on sam organizovao te pretnje, ne bi li sebe predstavio kao žrtvu. 
Predstavnik Vlade Srbije otišao je i korak dalje. On je novosadskog novinara okarakterisao kao “čoveka koji nema dobre namere”.
U ovom slučaju donekle je svoju grešku priznao i rekao da će se “prvom prilikom izviniti Nedimu Sejdinoviću”.
“Priznajem tu svoju grešku, vrlo javno i otvoreno. Mislim da nije dobro da državni sekretar bilo kog kolegu tretira da li je on dobronameran, to nije pravo moje da ocenjujem, kao što nisam imao pravo da bilo šta presuđujem i određujem”, pravdao se Gajović na RTV-u. 
Ali dodao je da je to bila samo “mala neopreznost”.
U svom nastupu na radiju “Slobodna Evropa”, sekretar je izjavio i da najveći problem srpskog novinarstva jeste taj da novinari ne čitaju zakone.
“Kada bi pročitali sva tri zakona, naročito Zakon o informisanosti i medijima (Zakon o javnom informisanju i medijima), videli bi način kako da se zaštiti, svako treba sebe da zaštiti, na ovaj ili onaj način i da se obrati određenom državnom organu koji se time bavi”,  rekao je Gajović i naglasio da Ministarstvo informisanja nema ingerencije da reaguje u situacijama kada su novinari napadnuti.
Zbog svih ovih izjava, novinarska udruženja zatražila su da Vlada Srbije smeni državnog sekretara za medije. Predstavnici Grupe za slobodu medija naveli su da nakon izjava koje sa najodgovornije državne funkcije otvaraju prostor za pravdanje nasilja, pretnji i medijskih hajki protiv novinara i tvrdnje da reakcije na to nisu u ingerencijama Ministarstva kulture i informisanja, ne vide kako gospodin Gajović može da nastavi da obavlja svoju funkciju.
Na iznete zahteve, državni sekretar svojim kolegama je poručio da na funkciji na kojoj se nalazi može mnogo toga pruži i da predstavlja profesiju novinara onako kako on misli da je to najbolje. “Ostavka ili ne, neka ostane za vreme koje je pred nama.”
(Naslovna fotografija: FoNet/Zoran Mrđa)