Niš će biti tehnopolis

Bivši ministar nauke o izgradnji tehnološkog parka u Nišu. (Blic, 19. 10. 2010. godine)
„Sve ćemo uraditi da do 2012. godine bude otvoren niški naučnotehnološki park koji treba da pomogne malim i srednjim kompanijama da se što brže i lakše razvijaju i bolje posluju.“

Ideja o pravljenju tehnološkog parka u Nišu nije nova, a najčešće je pominjano da se moderno zdanje „Tehnis“ napravi na prostoru bivše Elektronske industrije. Ta zamisao je, međutim, vrlo brzo propala.

U jesen 2010. ponovo je oživljena ta tema kada su tadašnji ministar za nauku, gradonačelnik Niša Miloš Simonović i rektor niškog univerziteta Miroljub Grozdanović potpisali su protokol o izgradnji Tehnološkog parka na prostoru uz tehni;ke fakultete. Tada je najavljeno da će u projekat biti uloženo 12 miliona evra, da će „tehnološki park postati motor razvoja čitavog područja“ i da se može očekivati da sve bude gotovo u 2012.

Samo nekoliko meseci kasnije ispostavilo se da ni to neće ići „glatko“.

„Već godinama se mučimo i oko osnivanja naučno-tehnološkog parka u Nišu, za koji čas ima, čas nema para. Kao da ne shvatamo da nešto mora da se uloži, i nova klica da se poseje, da bi porastao ne samo Univerzitet nego i cela Srbija… Za sada, na žalost, ni na lokalnom ni na državnom nivou ne nailazimo na dovoljno senzibiliteta da je to i u njihovom interesu.“

rektor niškog univerziteta Miroljub Grozdanović, Danas, 31. 5. 2011. godine

Krajem leta iste godine niško Gradsko veće donelo je odluku da grad pomogne izgradnju Naučno-tehnološkog parka sa 19 miliona dinara.

„Gradonačelnik Miloš Simonović istakao je da će ova sredstva biti iskorišćena za komunalno opremanje lokacije na Gradskom polju i za završetak projektne dokumentacije, kako bi već na proleće mogli da počnu radovi na terenu…Simonović je takođe podsetio da je rok za izgradnju NT parka godinu dana, što znači da će Niš brzo dobiti mesto na kome će se stvarati tehnološke inovacije i na kome će počinjati da rade firme koje se bave novim tehnologijama.“

Pregled, 31. 8. 2011. godine

Ni to nije pomoglo da se stvari mrdnu sa mrtve tačke, pa se naredne godine tehnološki park pominjao samo u predizbornoj kampanji. Na nesreću, ne kako će biti završen, već i dalje kako bi mogla da počne njegova gradnja.

Ako su vlasti zaista učinile „sve“ da se načini tehnološki park, a od njega tri godine kasnije nema ni temelja, onda nešto u toj zamisli nije bilo valjano.

Ocena „neispunjeno“ za bivšeg ministra nauke.