EI Niš postaje tehnološki park

Gradonačelnik Niša o izgradnji tehnološkog parka u tom gradu. (Blic, 14. 6. 2010. godine)
„Tehnološki park u ‘Elektronskoj industriji’ biće otvoren do kraja (2010.) godine, a postoje tri preduzeća čija se postrojenja već nalaze na teritoriji EI i koja su spremna da zbog proširenja kapaciteta odmah zaposle još 150 građana.“

Vlada Srbije donela je polovinom 2009. godine odluku da „Elektro industriju Niš“ pretvori u Tehnološki park. Ideja je bila da se investitorima stavi na raspolaganje 100 hektara poslovnog prostora i 35 hektara zemljišta sa kompletnom infrastrukturom. Međutim, stupanjem na snagu novog Zakona o stečaju, šest od 15 firmi EI koje su trebale da uđu u Tehnološki park, otišlo je u stečaj.

Uprkos problemima, gradonačelnik Niša, Miloš Simonović, najavio je da će projekat biti realizovan.

Vlada je, u oktobru 2010. godine iz kreditne linije odobrene od Evropske investicione banke izdvojila 12 miliona evra za izgradnju Tehnološkog parka, ali su se novi problemi javili u februaru 2011. godine.

Naime, kada su odbornici u Skupštini Niša odlučivali o ustupanju zemljišta u kompleksu EI kompaniji Haj Ararat, ispostavilo se da ceo projekat koče nerešeni imovinsko-pravni odnosi.

„Napredak izgradnje ‘Tehnisa’ koče nerešeni pravno-imovinski odnosi. Agencija za privatizaciju već neko vreme pokušava da reši te odnose i napravi dogovor sa poveriocima.“

Radiocity, 7. 2. 2011. godine

Budući da je rok koji je gradonačelnik dao za izgradnju Tehnološkog parka odavno probijen, Istinomer obećanju gradonačelnika Niša daje ocenu neispunjeno.