Niko se sem Nikolića i mene nije sastao sa kineskim predsednikom

Predsednik Srbije o susretu sa kineskim predsednikom. (TV Happy, 20.11.2018.)
„Koji srpski predsednik, ne računajući Tomislava Nikolića je imao priliku pre nas da se sastane sa kineskim predsednikom? Koji srpski predsednik je mogao da ugosti kineskog predsednika ovde? Nijedan“.
Gostujući u emisiji na televiziji „Happy“, pred glasanje u Generalnoj skupštini za članstvo Kosova u Interpolu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo je niz činjenica koje je predstavio kao diplomatske uspehe njegove vlade i njegovog kabineta. Podelio je sa gledaocima da je sabrao svoje državničke sastanke i da ih je bilo 60 sa različitim premijerima i da se čak 12 puta sastao sa Angelom Merkel.
Između ostalog, pohvalio se i brojem sastanaka sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, sa kojim kaže da se susreo pet puta i zapitao se koji je to predsednik pre njega, ne računajući Tomislava Nikolića, imao priliku da se sastane sa kineskim predsednikom.
Da odgovorimo.
Prema pisanju medija, u februaru 2005. godine, kao predsednik Srbije Boris Tadić je, zajedno sa državo-privrednom delegacijom, boravio više dana u Pekingu, kada se, kako je štampa izvestila, susreo sa tadašnjim kineskim predsednikom Hu Đintaoom. Srbija je u tom trenutku bila deo Državne zajednice Srbija i Crna Gora.
Tadić je, zatim 2008. godine, bio u petodnevnoj poseti Kini, doduše, kao podrška sportistima na 29. letnjim Olimpijskim igrama.  Kako su mediji preneli, on se tom prilikom sastao i sa kineskim predsednikom Đintaoom.
Zatim je, 2009. godine Boris Tadić, još jednom, kao predsednik, posetio Narodnu republiku Kinu o čemu je izvestila i ambasada te zemlje u Srbiji. Posebno istakavši da je to prva zvanična poseta predsednika Srbije od kada je postala nezavisna zemlja 2006. godine.
Dakle, pre Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića, Boris Tadić se, kao predsednik Srbije, tri puta sastao sa kineskim predsednikom Hu Đintaoom – 2005, 2008, i 2009. godine. Prema tome, prvi deo Vučićeve izjave da se pre Tomislava Nikolića, nijedan predsednik Srbije nije susreo sa predsednikom Kine, nije tačan. Ali je tačno da je Tomislav Nikolić prvi predsednik Srbije koji je u junu 2016. ugostio kineskog predsednika, posle dugog niza godina. Zbog toga, Aleksandar Vučić, dobija ocenu „poluistina“.
Naslovna strana: Istinomer/ Zoran Drekalović