Niko nije rekao da sam loše vodio grad

Gradonačelnik Beograda o zamerkama na račun njegovog upravljanja prestonicom. (Blic, 5. jun 2017. godine)
„Ali priznajem da se nisam snašao u politici i da nisam znao da odgovorim na besmislene optužbe, a pri tome mi niko ništa loše nije rekao da sam vodio grad, niko mi nije rekao da je neki tender namešten, da je neka pogrešna investicija urađena.“
Dok se još uvek čeka datum odlaska Siniše Malog sa mesta gradonačelnika, kako je to i najavio Aleksandar Vučić, brojnim intervjuima i obilascima gradilišta po Beogradu, gradonačelnik samopuzdano prkosi svakoj mogućoj zamerci na račun njegovog rada. Otuda verovatno i izjava da niko nije rekao da je on kao gradonačelnik loše vodio grad ili namestio neki tender, aludirajući da svi samo pišu o privatnim problemima sa njegovom bivšom suprugom, Marijom Mali.
 
Međutim, grad Beograd i njegovog aktuelnog gradonačelnika potreslo je više afera, poslovne prirode.
 
”Beograd nije Mali”
 
Pod ovim sloganom, i to u nekoliko navrata, od 5 do 20 hiljada građana Beograda izlazilo je na ulice nezadovoljno zbog odluka grada i države o projektu ”Beograd na vodi” i bespravnog rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici. Fantomi iz Savamale godinu i po dana kasnije, još nisu privedeni pravdi.

Podsetimo, i tadašnji premijer Aleksandar Vučić rekao je da je za to rušenje odgovoran sam vrh gradske vlasti. Takođe, Vučić je u maju ove godine obećao da Siniša Mali ”uskoro više neće biti gradonačelnik Beograda” i dodao da za takvu odluku postoji većina u Skupštini grada Beograda.

    

Ukrasi po meri Siniše Malog
 
Tender za novogodišnje osvetljenje u Beogradu bio je takav da je na njemu mogla da pobedi samo jedna firma. Naime, u konkursnoj dokumentaciji beogradskog javnog preduzeća „Javno osvetljenje“ traženi su svetleći ukrasi identični onima sa fotografija iz kataloga grčke firme „Fotodiastasi”, čiji je jedini distributer u Srbiji firma „Kip lajt” (Keep Light), koja je i dobila ovaj veliki posao, otkrila je Pištaljka krajem prošle godine. 
 
Kako Pištaljka piše, ne samo da je ”Javno osvetljenje” u konkursnoj dokumentaciji zahtevalo da ukrasi budu identični onima koje proizvodi grčka firma, a uvozi „Kip lajt”, vlasnika Radovana Đumića, nego i to da prilikom ponude obavezno dostave i uzorke, čime je isključena mogućnost da na tenderu pobedi neko ko bi ponudio da te ukrase napravi prema priloženim fotografijama, što je rađeno u nekim gradovima Srbije gde su domaći proizvođači pravili ukrase prema nacrtima.
Pošto je i nedavno firma ”Kip lajt” jedina dostavila kompletnu ponudu za ovogodišnju novogodišnju rasvetu, očekujemo reprizu. 
 
Na izjavu Siniše Malog da niko nije rekao da neki tender nije namešten, reagovala je i organizacija Transparentnost Srbija koja u svom saopštenju podseća da neki tenderi nisu ni mogli da budu namešteni, jer jednostavno nisu ni raspisani.
 
”Iako je, naravno, bilo i onih koji su ukazali na nameštene tendere (poput novogodišnjih ukrasa i bine za proslavu), najznačajniji rezultat njegovog gradonačelnikovanja je tender za javno-privatnog partnera u „Beogradu na vodi“, koji nikada nije raspisan, kao i mnoštvo tendera za javne radove na tom području koji nikad neće biti raspisani, već će se njihova cena „prebiti“ sa plaćanjem gradskih doprinosa za građevinsko zemljište”, navodi Transparentnost.
Jarboli od ”milion dolara”
 
Javnost je kritikovala odluke gradske vlasti, odnosno Siniše Malog i kada je reč o investicijama, iako on tvrdi suprotno. Najbolji primer je svakako Beograd na vodi. Druga, svežija gradska investicija, takođe, je izazvala negodovanje. Naime, poslednjim rebalansom gradskog budžeta grad je izdvojio čak tri miliona evra da izgradi visoki jarbol na Ušću i 30 manjih jarbolčića na ulazima u Beograd koji će koštati po 35 hiljada evra! Da bude gore, gradonačelnik Mali ustvrdio je da to plaćamo iz viška u budžetu.

“Dovoljno smo bogata zemlja da izdvojimo deo novca i za srpsku zastavu i za srpsku trobojku. Ne vidim zašto bi to bilo kome bio problem, nikoga nismo ugrozili, nikoga nismo oštetili. Višak koji imamo (u budžetu) izdvojili smo za to”, kazao je on.

Međutim, istina je potpuno drugačija. Budžetski deficit je rebalansom porastao sa 5,5 na 7,5 milijardi dinara, dakle na kraju godine postojaće manjak, a ne višak u budžetu!

Pare za jarbole od viška u budžetu #Neistina


Zbog očiglednog zaobilaženja činjenica, izjavi Siniše Malog da niko nije iznosio zamerke na njegovo upravljanje gradom, dajemo ocenu “kratke noge”. 
Naslovna fotografija: FoNet / Nenad Đorđević