Niko neće biti gladan

Obećanje premijera Mirka Cvetkovića da u Srbiji neće biti gladnih i da će najranjiviji biti zaštićeni. Izvor: Politika 13.03.2009.
„Garantujemo da u ovoj zemlji, zbog krize, niko neće biti gladan i da ćemo zaštititi, pre svega, one najranjivije“

Prema podacima Ministarstva rada i socijalne politike, u odnosu na prva tri meseca ove godine, u Srbiji je od aprila stopa siromaštva porasla za 0.2% što je nešto više od 1300 ljudi. Poređenja radi, stopa siromaštva se od 2002, kada je bila 14%, konstantno smanjivala i u 2008. pala na 6.6%, da bi se 2009. posle dugo vremena ponovo popela, ovog puta na 9.2% ukupne populacije. 

Još jedan alarmantan podatak dolazi iz Republičkog zavoda za statistiku (RZS) prema kojem 6.5% Beograđana živi na rubu egzistencije i troši manje od 8.300 dinara mesečno na hranu. To znači da je svaki 20. Beograđanin ili oko 100.000 stanovnika glavnog grada na rubu egzistenicje.

Izjava direktora RZS Dragana Vukmirovića jasno ukazuje na glavni uzrok ovog porasta stope siromaštva:

„Moramo da kažemo da je gotovo sigurno ovo povećanje siromaštva posledica globalne ekonomske krize, jer smo mi unazad nekoliko godina beležili trend smanjenja apsolutno siromašnih. Tako da je najverovatnije uzrok uticaj globalne krize koji se osetio u prvih 6 meseci ove godine“

B92, 6.10.2009.

Ovi jasni pokazatelji i ekspertske analize ukazuju na to je vlada Mirka Cvetkovića bila neuspešna u ispunjenju obećanja koje je premijer dao u naletu ekonomske krize. Zbog toga, ovo premijerovo obećanje dobija ocenu „neispunjeno„.

Naslovna fotografija: FoNet/Dragan Antonić
Hvala vam na interesovanju za naše sadržaje.

Verujemo da istina nema cenu i da svaki građanin ima pravo da bude informisan na temelju činjenica i zaštićen od uticaja lažnih vesti, dezinformacija i manipulacija koje sprovode politički i drugi centri moći.

Da se ne lažemo, nije lako opstati kao nekomercijalni i nezavisni medij u Srbiji.

Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad. Svaka donacija, makar i u simboličnom iznosu, za nas je veliko ohrabrenje.