Nikada neću napustiti DS

Počasni predsednik DS o napuštanju te stranke. (Večernje novosti, 21.1.2014. godine)
"Nemam nameru da napuštam DS i da prepustim da o njenoj budućnosti odlučuje grupa pojedinaca kojima nije bitno da stranka bude jaka i da sprovodi svoju misiju."

Posle predsedničkih i parlamentranih izbora 2012, u vreme kada se odlučivalo ko će voditi Demokratsku stranku, tadašnji lider DS Boris Tadić je, upitan da li u vrhu stranke ima mesta i za njega i za Dragana Đilasa, izjavio:

„Da se razumemo, ja Demokratsku stranku nikada neću napustiti. Jedan sam od onih koji su je stvarali i pre nego što je nastala. Kada sam zbog DS, zbog poštovanja odluke Predsedništva, zbog interesa stranke pogazio čak i vlastitu reč datu u noći 20. maja da se neću kandidovati za premijera, šta mislite da li sam ja čovek DS ili nisam? I da li je to dovoljan dokaz da ja u DS nisam ‘bog i batina’, da i ja mogu biti preglasan? Uvek ću poštovati i slediti sve odluke većine u DS”, rekao je Tadić.
Politika, 7. 9. 2012. godine

Počasni predsednik Demokratske stranke, nakon sednice Glavnog odbora na kojoj je ostao u manjini, istakao je da neće napustiti stranku i najavio novu unutarstranačku borbu.

„Ostajem u borbi za misiju DS dok god mogu na bilo koji način da doprinesem njenom ostvarenju. Moje angažovanje u politici je od početka vezano za DS i u stranci sam od njenog osnivanja.“
Večernje novosti, 21. 1. 2014. godine

Međutim, nakon manje od deset dana, Tadić je napustio DS zbog „neslaganja sa politikom aktuelnog rukovodstva“.

„Zato što se u politički blok oko DS vraćaju ljudi koji su joj doneli epitet aferaške i korupcionaške stranke danas sam odlučio da izađem iz članstva u DS-u i dao ostavku na mesto počasnog predsednika.“

Nedoslednost (sada već bivšeg) počasnog predsednika DS-a.

Naslovna fotografija: FoNet / Novi magazin