Nijedna zemlja ne priča o cenama vakcina

Predsednica Vlade o cenama vakcina protiv COVID 19 (Happy, 22. februar 2021. godine)
“Ne mogu da pričam o cenama (vakcina protiv COVID 19, prim. aut.), nijedna druga zemlja ne priča o cenama, čak ni Evropska unija, koja je kolektivno pregovarala, ne sme da priča o cenama”.

Od najsmešnijeg do najsurovijeg virusa, od besmislenih do obaveznih zaštitnih maski, od upitnih brojeva zaraženih i umrlih, nepodudarajućih statistika i kontradiktornih poruka koje dolaze iz istih tela, preko teorija zavera i lažnih vesti – sve to nije bila dovoljna pouka da konačno podaci o korona virusu postanu transparentiji.

Poslednja u nizu zagonetki jeste cena vakcina.

Gostujući u jutarnjem programu Happy televizije, predsednica Vlade Ana Brnabić nije se potrudila da skine veo tajnosti sa informacija o troškovima imunizacije.

Ističući uspehe u masovnoj vakcinaciji stanovništva Srbije, koji uključuju i nabavku više vrsta vakcina, za šta je glavne zasluge pripisala predsedniku Srbije Aleksandru Vučiču, između ostalog, rekla je:

Predsednik Vučić je razgovarao i pisao predsedniku Si Đinpingu, zamolio ga. Oni su nam stvarno izašli u susret na više načina. Prvo što su dozvolili da mi kupimo vakcine i da ih dobijemo među prvim zemljama, a da nismo učestvovali (u trećoj fazi kliničkog ispitivanja, prim. aut.), a drugo, u velikoj meri su izašli u susret sa cenom te vakcine.”

Na pitanje voditeljskog para da li je reč o najskupljoj vakcini, premijerka je potvrdila da kineska vakcina jeste najskuplja, ali i dodala da ju je država Srbija dobila “izuzetno povoljno, opet zahvaljujući ličnom prijateljstvu”.

Novinar Milomir Marić je konstatovao: “Ove su 30,40, a ta je 150 dolara.”

 “Zaista ne mogu da pričam o cenama, nijedna druga zemlja ne priča o cenama, čak ni Evropska unija koja je kolektivno pregovarala ne sme da priča o cenama”, odgovorila je premijerka, tvrdeći da joj je žao što ne može sve da kaže.

Mogu da garantujem da smo među zemljama koje su dobile najbolje cene svih vakcina”, naglasila je premijerka.

Garanciju predsednice Vlade Istinomer ne može da proveri dok podaci o raspolaganju državnim novcem ne postanu javni, ali proverili smo tvrdnju Ane Brnabić da “nijedna druga zemlja ne priča o cenama”.

Sredinom decembra prošle godine je Eva De Bliker, belgijska državna sekretarka za budžet, na svom tviter nalogu objavila cenovnik.

Činjenice: Ove godine kupljeno je 33,5 miliona vakcina po ceni od 279 miliona evra. Takođe, planom za borbu protiv korone 2021. godine, izdvojeno je još 500 miliona”, pisalo je u tvitu u kojem je bila prikačena i slika cenovnika.

Izvor: Printscreen HLN

Tvit je uklonjen, ali je zahvaljujući belgijskom mediju HNL (Het Laatste Nieuws) screenshot tvita i dalje na internetu.

Evropska komisija odmah je reagovala:

Mi ne želimo da komentarišemo, sve u vezi sa vakcinama i cenama je po ugovorima poverljiva informacija, zbog interesa društva i pregovora koji su u toku.”

S tim u vezi, belgijska političarka je za HNL o curenju informacija rekla:

Jedan od stubova moje politike je transparentnost, možda sam bila i previše transparenta.

Povezan sadržaj

Takođe srednom decembra, Ujedinjeno Kravljevstvo objavilo je izveštaj  s podacima  o ukupnim iznosima novca potrošenog na vakcinaciju, kao i o broju vakcina naručenih od raznih proizvođača, ali bez informacije o tome koliko košta koja vakcina.

Ukupna očekivana potrošnja, po Nacionalnoj revizorskoj kancelariji (National Audit Office) iznosi nešto manje od 12 milijardi funti, sa svim pratećim troškovima, poput distribucije i sl. Po tom izveštaju, Velika Britanija za 2,9 milijarde funti kupuje 267 miliona doza vakcina od pet različitih proizvođača.

O ceni pojedinačne vakcine postoje podaci i van evropskog kontinenta.

Južnoafrička Republika dozu vakcine AstraZeneca plaća 5,25 dolara, dok je, po onome što je objavila belgijska državna sekretarka, cena za evropske zemlje oko dva dolara.

Zamenik generalnog direktora za zdravstvo u Južnoj Africi Anban Pilai pojasnio je zašto je za Južnu Afriku cena više nego duplo veća:

Objašnjenje koje smo dobili u vezi s tim što druge zemlje sa visokim dohotkom imaju niže cene od nas je to što su one investirale u istraživanje i razvoj vakcine, otuda imaju popust na cenu.”

Budući da su cene po kojima su nabavljane vakcine nepoznate javnosti u većini država, ali imajući u vidu i navedene primere u kojima su te informacije ipak stizale do javnosti, Istinomer Ani Brnabić za izjavu da “nijedna zemlja ne priča o cenama vakcina” daje ocenu – skoro istina