Nije demokratski trošiti

Zamerka predsednika DS organizatorima gradskog odbora zbog rasipništva. (B92, 31. 5. 2009. godine)
„Nadam se da sledeći put zapisnik na beogradskoj konferenciji neće biti štampan na kunstdruku koji je skup, već će biti štampan na ofset papiru koji će biti jeftin. Dajem tu malu jasnu primedbu kako svugde može da se uštedi i kako nije potrebno da sve deluje skupo i berićetno da bi bilo snažno i moćno.“

Na sednici beogradskog odbora Demokratske stranke 2009. godine predsednik Tadić je upozorio članove svoje partije da nije vreme da se novac troši na spoljne efekte.

„Multimedijalni spektakl, elektronsko glasanje i sjajni papiri zasmetali su lideru demokrata Borisu Tadiću koji je svoje stranačke kolege ukorio i zatražio od njih da politiku vode štedljivije, na ‘beogradski način’.“

B92, 31. 5. 2009. godine

Na Skupštini DS-a u decembru 2010, međutim, nije predviđeno da se glasa ni putem skupog, ni jeftinog papira. Za izbor stranačkih funkcionera i organa nabavljen je poseban elektronski sistem, a svaki delegat dobijao je posebnu karticu sa pin kodom.

„Novi sistem glasanja funkcionisao je tako što su delegati po dolasku u ‘Sava Centar’ dobili greb-greb karticu sa pin kodom. Kartice su nasumično izabrane, a kod se ukucavao pre glasanja. Samo glasanje je tajno i obavljalo se u oko 80 kabina sa zavesama, koje su izgledale kao biračko mesto na državnim izborima.“

Vesti, 19. 12. 2010. godine

Bez obzira na skuplji sistem glasanja koji je njegova stranka koristila predsednik Tadić je na Skupštini ponovio da „Srbija još nije izašla iz krize i naglasio da će i 2011. godina biti ekonomski veoma teška“. (Blic, 19. 12. 2010. godine)

Da stvar bude još tragičnija elektronski sistem je „pao“ tokom glasanja, pa se čitava procedura produžila do kasno u noć.

Budući da je sličan način organizovanja sednice gradskog odbora kritikovao zbog neracionalnosti, a dopustio uvođenje skupljeg sistema glasanja, koji se, uz to, pokazao neefikasnim, Istinomer izjavu predsednika Tadića ocenjuje nedoslednom.

Naslovna fotografija FoNet/Nenad Đorđević