Nema šanse da Google dođe

Bivša ministarka za telekomunikacije o dolasku kompanije Google u Srbiju. (Blic, 3. 6. 2011. godine)
„Trenutno ne postoje šanse da neki IT gigant poput ‘Gugla’ dođe u Srbiju.“

U trenutku kada je kompanija Google odlučila da otvori regionalnu kancelariju u Zagrebu, Jasna Matić je poručila da je nemoguće da se tako nešto desi ovde objašnjavajući da je „Srbija dugo imala procenu visokog političkog rizika“ i „da će Hrvatska verovatno sledeće godine postati članica Evropske unije, a da nama ipak treba jedan niz godina da bismo to postigli“. Na prvi pogled, moglo bi se reći da je priznanje bivše ministarke vrlo iskreno i odgovorno. Ali – nije potpuno tačno.

Kompanija Google je još krajem 2007. godine došla i u Beograd i otvorila svoje predstavništvo o čemu svedoče i podaci Agencije za privredne registre.

Izvor: Agencija za privredne registre

Iako se centrala Google-a za region bivše Jugoslavije u proteklom periodu nalazila u Budimpešti, osnivanje kancelarije u Beogradu dokazuje da je ta kompanija u jednom trenutku imala ozbiljne planove za svoje poslovanje u Srbiji.

Dakle, Google je već ovde već čitave tri i po godine. Ipak, pretpostavljamo da je bivša ministarka to znala i da je, zapravo, mislila da aktivnost te kompanije ne može da poredi sa onim što će raditi u Hrvatskoj, te joj Istinomer daje ocenu „skoro neistina“.