Nema podataka o vojvođanskom BDP

Članica predsedništva Lige Socijaldemokrata Vojvodine o zahtevu za pokretanjem Pokrajinskog zavoda za statistiku. (RTV, 27.3.2016.)
“Republički zavod za statistiku ne prikuplja i ne obrađuje podatke niti o društvenom bruto proizvodu niti o demografiji, privredi i drugim oblastima na regionalnom nivou, odnosno na nivou Vojvodine.“
U vreme predizborne kampanje predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine najavljivali su da će jedan od njihovih prioriteta biti ponovno otvaranje Pokrajinskog zavoda za statistiku, koji ne postoji više od 20 godina. 
Razlog je, kako je tada rekla članica predesedništva stranke Maja Sedlarević, to što Republički zavod za statistiku ne prikuplja potrebne podatke za teritoriju Vojvodine.
*
Podaci na sajtu Republičkog zavoda za statistiku / Foto: Printscreen (kliknite za uvećanje)
“Dovoljno je da se ode na sajt Republičkog zavoda za statistiku i odmah se vidi da se ne vodi statistika na regionalnom nivou, a takva statistika je neophodna da bi se pratile sve promene na jednoj teritoriji kakva je AP Vojvodina“, navela je Sedlarević u odgovoru Istinomeru.
Prema njenim rečima, nije dovoljno prikupljati podatke po lokalnim samoupravama i okruzima, kao što je to danas slučaj.
“Na primer, ako želite da izračunate prosečnu platu, bruto društveni proizvod ili želite bilo koji podatak vezan za AP Vojvodinu, to morate da radite tako što sabirate podatke po lokalnim samoupravama ili okruzima i iz toga izvlačite prosek“, tvrdi Sedlarević.
Međutim, na sajtu Republičkog zavoda za statistiku, ipak, se mogu pronaći različiti podaci za Vojvodinu. U odeljku nacionalni računi mogu se naći podaci o regionalnom bruto domaćem proizvodu Vojvodine. Osim toga, ako vas interesuje spoljna trgovina Vojvodine, broj zaposlenih, njihove zarade, različiti demografski podaci, to takođe možete naći na ovom sajtu.
Istina, na sajtu ne postoji odeljak Vojvodina, ali podaci za Vojvodinu postoje po različitim oblastima.
Uostalom, Istinomer je u više navrata koristio podatke Republičkog zavoda za statistiku prilikom ocenjivanja različitih funkcionera – ministra Aleksandra Vulina, koji je izjavio da u Vojvodini ima najviše korisnika socijalne pomoći ili ministarke Zorane Mihajlović, koja je tvrdila da su plate u Vojvodini manje nego u centralnoj Srbiji
Budući da smo se i sami uverili da Republički zavod prikuplja različite vrste podataka za Vojvodinu, uključujući i podatke o regionalnom BDP, zaradama, demografiji, izjavu Maje Sedlarević iz LSV ocenjujemo kao “neistinu“.
Inače, prema rečima Maje Sedlarević, pokrajinska statistička služba potrebna je zbog izrade strateških dokumenata za teritoriju Vojvodine, a LSV svoj zahtev temelji na Statutu Vojvodine. U tom dokumentu se navodi da Vojvodina prikuplja i obrađuje podatke na svojoj teritoriji.
Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević, međutim, kaže da je tvrdnja da ta institucija ne prikuplja podatke za Vojvodinu “notorna laž”.

“Republički zavod za statistiku uredno prikuplja i objavljuje podatke na teritoriji cele države Srbije, izuzimajući Kosovo i Metohiju iz poznatih razloga. Za Vojvodinu ne samo što prikuplja podatke nego daje i regionalne račune, pa tako imamo i bruto domaći proizvod i agregate nacionalnih računa za regione, i dajemo sve ostale podatke o stanovništvu, poljoprivredi, investicijama, itd“, rekao je Kovačević za Istinomer.

On objašnjava kako u okviru Republičkog zavoda za statistiku radi i poseban sektor, koji se nalazi u Novom Sadu i bavi se statističkim podacima u pokrajini.

“U tom sektoru takođe imamo posebno odeljenje koje servisira Pokrajinsku vladu, koje odgovara na zahteve Pokrajinske vlade u smislu podataka, obrade podataka“, kaže Kovačević.

Sedlarević, međutim, tvrdi da je problem što ovaj sektor samo prikuplja podatke i prosleđuje ih Beogradu.

Metodologija prikupljanja podataka na teritoriji Vojvodine verovatno bi se razlikovala u slučaju da postoji pokrajinski zavod za statistiku. Međutim, to ne menja naš zaključak da i sada postoje važni statistički podaci za region Vojvodine, suprotno izjavi predstavnice LSV.