Nema para za borbu protiv korupcije

Govor Borisa Tadića na Glavnom odboru Demokratske stranke. Izvor: Blic, 31. maj 2009.
„Kriminal i korupcija u Srbiji će biti slomljeni, jer ćemo u protivnom izgubiti legitimitet predstavnika naroda.“

Predsednik Srbije Boris Tadić je na sednicama Glavnog odbora Demokratske stranke, u septembru 2008. i maju 2009. godine, obećao da će se boriti protiv korupcije na svim nivoima u državi, kao i u okviru svoje stranke.

Nakon njegovih izjava, uhapšeni su gradonačelnik Zrenjanina i član Demokratske stranke Goran Knežević, a kasnije i predsednik opštine Aranđelovac i bivši predsednik opštine Žitorađa, koji se sumnjiče za korupciju.

Iako postoje pojedinačne akcije, organizovanu borbu protiv korupcije trebalo je da vodi novoosnovana Agenciji za borbu protiv korupcije. Upravo ovoj agenciji Vlada Srbije planira da dodeli 18 puta manje novca nego što je ranije procenjeno za 2010 godinu. Direktorka agencije Zorana Marković je, u junu, izjavila da „bezuspešno pokušava“ da kontaktira ministarku finansija radi dogovora o budžetu.

Ukoliko Vlada Srbije kao najviši organ izvršne vlasti, čiju većinu čine ministri iz redova Demokratske stranke, smanjuje budžet Agenciji za borbu protiv korupcije, pitanje je koliko će uspešno biti sprovedeno Tadićevo obećanje. Zbog toga Istinomer ocenjuje predsednikovu izjavu ocenom „krenuli pa stali“.