Nema liste čekanja za zračenje u Nišu

Ministar zdravlja o listi čekanja za zračenje u Nišu. (Sajt Ministarstva zdravlja, 14.10.2016. godine)
„To više nije samo priča. Nabavljena je magnetna rezonanca, dva nova akceleratora i nema više liste čekanja čak ni za zračenja (u Kliničkom centru Niš).“
Privremenu selidbu Vlade Srbije u Niš ministar zdravlja Zlatibor Lončar iskoristio je da obiđe zdravstvene ustanove u tom gradu i okolini. Kritikovao je Lončar stanje u toaletima u Domu zdravlja u Nišu, pa zatim konstatovao da je 30 odsto internista u Kliničkom centru Niš višak. Tada je, po uzoru na predsednika Vlade koji svojim saradnicima i podređenima pred kamerama daje zadatke i određuje rokove u kojima te zadatke treba ispuniti, direktoru KC Niš Zoranu Radovanoviću dao rok od tri dana da to ispravi.
*
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar / Foto: Fonet

Tih dana ministar Lončar je izjavio i da u Kliničkom centru Niš više nema liste čekanja za zračenje. Ova ustanova nedavno je dobila dva nova akceleratora, te sada ima ukupno četiri takva aparata. To je omogućilo da duplo više ljudi prima ovu terapiju, ali ne i da lista čekanja odmah ode u prošlost, kao što tvrdi ministar Lončar.

Pitali smo u Kliničkom centru Niš kada će biti ukinute liste za zračenje. Vrlo brzo pošto smo poslali pitanja pozvao nas je direktor KC Niš Zoran Radovanović lično, kako bi objasnio zbog čega su liste čekanja za zračenje specifične i razlikuju se od liste čekanja za operacije ili neke druge preglede.
Naime, kada neko, na primer, čeka na operaciju kuka, on čeka na jednu operaciju. Nakon obavljene intervencije, pacijent više nije na listi čekanja. Kako se liste čekanja onda smanjuju? Ako na operaciju čeka 100 pacijenata i ako se svakoga dana uradi pet operacija više nego inače, za 20 dana više neće biti liste čekanja.
Kod zračenja je situacija drugačija, zato što pacijenti primaju terapiju više puta – sedam, 14 ili 21 dan, kako nam je objasnio doktor Radovanović.
Prema njegovim rečima, sa dva nova akceleratora kapaciteti su duplirani – umesto dosadašnjih 120 pacijenata dnevno, terapiju može da primi njih 240. To, opet, ne znači da se sa liste dnevno briše 120 ljudi, već se lista postepeno smanjuje.
Radovanović je obećao da će kasnije dostaviti konkretne i precizne odgovore o tome kada se očekuje da će lista biti ukinuta, ali to nije učinio. Međutim, na osnovu njegovog detaljnog objašnjenja u telefonskom razgovoru, kao i nekih ranijih izjava, zaključujemo da liste čekanja za zračenje u Nišu nisu ukinute, kao što tvrdi resorni ministar, i da se to očekuje u narednim mesecima.

TV Zona Plus, 8.10.2016. godine
“Imali smo oko 650-700 pacijenata na listi čekanja, sada već govorimo o tome da danas imamo manje od 600. Očekujemo da do kraja godine više ne postoji lista čekanja u Nišu”, rekao je Radovanović početkom oktobra.

Sličnu izjavu ponovio je i u emisiji “Upitnik” na RTS, u kojoj je gostovao zajedno sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom.

Inače, kako su preneli pojedini mediji, Lončar je u Nišu rekao ne samo da su ukinute liste čekanja za zračenje, već da u KC Niš uopšte nema čekanja. Takva vest je objavljena i na sajtu Ministarstva zdravlja.
*
Vest na sajtu Ministarstva zdravlja / Foto: Printscreen

Istinomer je od Ministarstva zdravlja tražio informacije o tome da li pacijenti koji dolaze na lečenje u Niš zaista više ne moraju da čekaju, ali odgovore nismo dobili.
Na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje može se videti da liste čekanja u Nišu i te kako postoje – najdrastičniji primer je kao i u većini drugih ustanova lista čekanja za operaciju katarakte. Nakon nabavke nove magnetne rezonance, u martu ove godine, liste čekanja za tu vrstu pregleda se takođe smanjuju.
Dva nova akceleratora u Nišu znače da sada duplo više pacijenata može da dobije potrebno zračenje. Isto tako, to znači da će se lista postepeno smanjivati i trebalo bi da bude ukinuta kroz nekoliko meseci i to predstavlja veliko poboljašnje za čitav jug Srbije, odakle pacijenti dolaze u Niš na lečenje. Imajući to u vidu, zaista nije imalo potrebe “trčati pred rudu” i već sada tvrditi da liste čekanja nema, zbog čega izjava ministra Lončara dobija ocenu “neistina”.