Nema kockanja, alkohola i cigareta za maloletnike

Gradonačelnik Beograda o zabrani rada kladionica i prodaje alkohola i cigareta u blizini škola. (Tanjug, 8. 9. 2009. godine)
„Mislim da je potrebno da promenimo zakon i definišemo na kojoj razdaljini od škole ne smeju biti takvi objekti i uz to, ako sprečimo maloletnike da posećuju kladionice i pojačamo kontrolu objekata koji prodaju alkohol i cigarete, onda smo nešto pomerili.“

Za mesec dana inspekcija u Beogradu zatvorila je 17 kladionica u blizini škola a tri su zatvorili sami vlasnici, od ukupno 200 koliko se našlo na spisku koji su dostavili direktori beogradskih osnovnih škola. Korak dalje, u okviru sveobuhvatne akcije za povećanje bezbednosti maloletnih Beograđana, učinjen je 2. oktobra kada su gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević potpisali Inicijativu za pojačanu kontrolu iprimenu zakonskih odredaba o prodaji alkoholnih pića i cigaretamaloletnicima. Na taj način najavili su i nove propise koji ćeprekršioce drastično kažnjavati.

Neće biti objekta u Beogradu u koje neće moći da uđe ministarstvo,inspekcija, tamo gde treba da uđu uz jaču policijsku podršku, ući će itako. Donošenjem novih zakona procedure ćemo pojednostaviti, ainiciraćemo i promenu Zakona o javnom redu i miru po kome će se zakupovinu alkoholnih pića kažnjavati deca od 16 do 18 godina, jer je dosada postojala kazna samo za mlađe od 16 godina

B92, Beta, 2. 10. 2009. godine

Gradonačelnik je 12. novembra uputio otvoreno pismo predsedniku Vlade Srbije Mirku Cvetkoviću koji kao premijer ima mogućnost da u Skupštini Srbije predloži Zakon o izmenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru .

Smatram da je neprihvatljivo dopuštati davanje alkoholnih pićamaloletnim licima koja su navršila 16 godina života, što omogućavavažeća odredba člana 11. Zakona o javnom redu i miru. Nadam se da ćemozajednički uspeti da sankcionišemo svako nepoštovanje zakona, odnosnouz pomoć predloženih izmena zakona, i zajednički se boriti svim meramakoje su usmerene.

FoNet, 12. 11. 2009. godine

Predlog gradonačelnika je da se u izmenama zakona pooštre kazne za one koji prodaju piće maloletnicima i to tako što bi se novčane kazne sa 10.000 povećale na 100.000 dinara, a zatvorske kazne sa 30 na 60 dana. Ko se bavi prometom alkoholnih pića obavezan je da pre davanja takvog pića licu za koje posumnja da je maloletno izvrši uvid u njegovu ličnu kartu. Ukoliko se ne traži lična karta, kazna za pravna lica biće 500.000 dinara, preduzetnik novčanom kaznom do 250.000 dinara, a odgovorno lice novčanom kaznom do 100.000 dinara.

Krajem 2010. godine Skupština je usvojila izmene Zakona o igrama na sreću koje predviđaju da je „mlađima od 18 godina zabranjen ulazak u objekte u kojima se priređuju posebne igre na sreću, a automati i kladionice moraju biti udaljeni najmanje 200 metara od obrazovnih ustanova.“

Ispunjeno.

Naslovna fotografija: Istinomer/ Zoran Drekalović