Nelegalni objekat na Kopaoniku biće srušen do kraja 2019.

Ministar policije o rušenju nelegalnog objekta na Kopaoniku. (N1, 7. 8. 2019. godine)
“Ne bih da ograničavam, da kažem, biće za dva meseca (srušen nelegalni objekat na Kopaoniku, prim. Istinomer), pa da ne bude, pa da vi onda kažete… ‘Ajde da kažemo do kraja godine, ali ja mislim i mnogo brže.”

Saga o nelegalnom objektu na Pančićevom vrhu, u Nacionalnom parku “Kopaonik”, nije se okončala do kraja 2019. godine, kako je obećao ministar policije Nebojša Stefanović. Od rušenja nelegalnog objekta “do poslednje cigle”, da ne ostane “ni trunčica od njega”, ostalo je je samo neispunjeno obećanje.  

Ministarstvo unutrašnjih poslova ne spori da je objekat izgrađen na vrhu Kopaonika nelegalan, rekao je u avgustu 2019. godine Stefanović.

„… I ono što mogu da vam kažem jeste da će taj objekat do poslednje cigle biti srušen. Neće ostati trunčica od njega. Pokazaće se vladavina prava“, pojasnio je ministar.

Na pitanje kada će se to i desiti, s obzirom na to da se rušenje odlagalo nekoliko puta, Stefanović je dao rok do kraja 2019.

 “Ne bih da ograničavam, da kažem, biće za dva meseca, pa da ne bude, pa da vi onda kažete.. Ajde da kažemo do kraja godine, ali ja mislim i mnogo brže”, rekao je ministar.

Da će biti srušen “vrlo brzo”, spomenuo je i u septembru 2019.

 

Nelegalni objekat na Kopaoniku pod snegom u januaru 2020. godine / Foto: N1/Printscreen

 

U međuvremenu, investitorka je sama počela da uklanja objekat – od crepa, preko stolarije do nameštaja. Međutim, investitorka je ovim činom prekršila zakon, jer je bilo kakve radove, čak i rušenje, morala da prijavi.

Do kraja ga, ipak, nije srušila. Niti je to učinila država, kako je više puta obećavano u protekle dve godine. 

Dakle, saga o rušenju nelegalnog objekta u Nacionalnom parku “Kopaonik” se nastavlja. Zbog toga ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, za obećanje da će do kraja 2019. nelegalni objekat na Pančićevom vrhu biti srušen “do poslednje trunčice” dobija ocenu – “neispunjeno”.

 

2017: Građevinska inspekcija naložila rušenje

 

Objekat na Pančićevom vrhu je počeo da se gradi na leto 2017. godine. Prema istraživanju BIRN-a, Snežana Mitković, preduzetnica iz Smedereva, trebalo je da gradi ski-bife. Ipak, “niklo” je nešto što više liči na hotel, ili na restoran. Javno preduzeće “Skijališta Srbije” dalo je investitorki saglasnost za postavljanje montažnog objekta. Ovu saglasnost dobila je za mesec dana, a za sedam dana i Rešenje o Uslovima zaštite prirode od Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Objekat je, prema tim uslovima trebalo da bude od drveta, od 150 metara kvadratnih i bez ukopavanja temelja. Objekat koji je izgrađen bio je, kako se navodi u izveštaju koji je dostavljen BIRN-u, „armirano-betonske konstrukcije, na četiri nivoa, površine koja u zbiru ima oko 1.000 kvadratnih metara“. 

Kada je BIRN uputio zahtev Sektoru za inspekcijske poslove Ministarstva građevinarstva, reagovala je inspekcija. Podataka o izdatim dokumentima u elektronskom sistemu Republike Srbije za izdavanje građevinskih dozvola nije bilo. Inspekcijski nadzor izvršen 20. novembra 2017. Investitorki je, nakon građevinske inspekcije, naloženo da poruši sve što je izgrađeno. Rok je bio sedam dana od prijema zapisnika. 

 

(N1, 09.12.2017.)
“Republička građevinska inspekcija izašla je u kontrolu i utvrdila da objekat koji se gradi nije u skladu sa propisima i naložila investitoru da objekat sruši. Investitor je primio odluku inspektora u kojoj se nalaže uklanjanje objekta, ali je zatražio dodatni rok za ovaj objekat od 15 dana zbog zdravstvenih problema. Građevinska dozvola za gradnju ovog objekta do sada nije izdata', navodi se u saopštenju ministarstva.

 

2018: Zakazan datum rušenja

 

Investitorka je morala da sruši objekat na osnovu rešenja koje joj je 24. januara 2018. izdala Republička građevinska inspekcija. Umesto rušenja, otvoren je restoran.

 

U septembru 2018, umesto rušenja – restoran/ Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

 

Nalog za rušenje nije poštovan, već je investitorka pokušala da legalizuje objekat. Mihajlović je komentarišući ovaj potez investitorke kazala da do ozakonjenja neće doći. 

 

(Insajder, 2. 4. 2018. godine)
'Što se tiče Vlade Srbije, inspekcije građevinarstva, Ministarstva zaštite životne sredine, mi smo uradili sve što je bilo potrebno. U međuvremenu se desilo da se parcela delila, svašta se tu nešto probalo. Čak se desilo da smo dobili dokumentaciju da se krenulo u legalizaciju, odnosno ozakonjenje jednog ovakvog objekta. Taj dokument smo dobili, iako pre toga nismo imali nikakve zahteve za odobrenje građevinskih dozvola. Ono što mogu da kažem je da je taj zahtev odbijen', rekla je Zorana Mihajlović.

 

Podsetimo, objekat je u to vreme bio otvoren, a Mihajlović je nadležnost za to pitanje prebacila na Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Inspekcija je donela novo rešenje 12. jula 2018. u kojem je pisalo da će Ministarstvo građevinarstva srušti objekat prinudnim putem, i to o trošku investitorke. 

Na leto 2018. objekat još uvek nije počeo da se ruši. Ministarstvo građevinarstva je izdalo rešenje o izvršenju rušenja 25. jula 2018. u kom je navedeno da će objekat biti srušen o trošku investitorke. Sedmog avgusta 2018. konačno je zakazano rušenje, ali nije izvršeno. 

Policija, naime, nije prihvatila da asistira rušenju, jer, navodno, Ministarstvo građevine nije priložilo dokaz da je rušenje najpre pokušano bez asistencije policije, pisao je “Insajder”. A bez pomoći policije, Mihajlović je bila izričita, ovaj objekat nije mogao biti srušen. 

 

Nelegalni objekat na Pančićevom vrhu u avgustu 2019. godine / Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

 

Dok su se iz MUP-a pozivali na Zakon o policiji, Ministarstvo građevine podsećalo je na član Zakona o planiranju i izgradnji. Prema tom zakonu, „prilikom izvršenja rešenja građevinskog inspektora, nadležna organizaciona jedinica policije dužna je da pruži postupajućem inspektoru službenu asistenciju bez dostavljanja dokaza da je prethodno pokušano izvršenje rešenja bez pružanja policijske pomoći“.

Pomenuta ministarstva nisu se “dogovorila” ni u 2019. godini. Umesto rušenja, deo nelegalnog objekta upisan je u katastar nepokretnosti. 

 

Naslovna fotografija: FoNet/Ognjen Stevanović