Neka se stide danas, ali ne i sutra

Ministar Ugljanin o predsedniku, premijeru i ministru policije nakon izazivanje sukoba u Sandžaku. (Press, 20. 01. 2009. godine)
„Tadić, Cvetković i Dačić treba da se stide! Oni godinama hrane ljude da prave sukobe u Sandžaku!“

Posle sukoba u Novom Pazaru u januaru 2009. godine lider Bošnjačke liste i ministar bez portfelja je za nerede optužio sam državni vrh.

„Za incident u Pazaru odgovorna je banditska grupa predstavnika vlasti Rasima Ljajića i Vojislava Šešelja i muftije Muamera Zukorlića, koja je upala u naše prostorije. Tadić, Cvetković i Dačić treba da se stide! Oni godinama hrane ljude da prave sukobe u Sandžaku! Posle svih upozorenja i Ljajiću i Cvetkoviću, imam utisak da su oni samo hrabrili bandite.“

Press, 20. 01. 2009. godine

Nakon takvih teških optužbi i medijskih reakcija koje je izazvala njegova izjava, Ugljanin je već sutradan promenio priču.

„Povlačim svaku optužbu i ružnu reč na njihov račun! Taman posla da tako optužim predsednika Tadića, premijera Cvetkovića ili ministra Dačića! Bilo bi nenormalno da njih optužujem! Mi njih hvalimo i smatramo da je Vlada položila ispit u Novom Pazaru. Znate, govoreći za vaš list rekao sam da odgovornost snose gradonačelnik Novog Pazara i opštinsko veće. Vezao sam misao za gradonačelnika, a onda je usledilo pitanje za Tadića, Cvetkovića, Dačića… Bila je to greška u brzini. Posle sam shvatio šta sam rekao i evo sad povlačim svaku tešku reč na njihov rаčun.“

Press, 21. 01. 2009. godine

Istinomer uvažava činjenicu da je ministar Ugljanin ublažavajući retoriku i povlačeći optužbe protiv državnog vrha doprineo smirivanju tenzija u Novom Pazaru, ali zbog drastične promene stava u kratkom roku, njegovu izjavu ocenjujemo kao nedoslednu.